Njemački glumac podnio žalbu zbog fotografije u Politici

U žalbi se navodi da je "Politika" predstavila Kaufmana u lažnom svjetlu kao izvjesnog doktora Petra Veličkovića sa problematičnim stavovima

07. avg 2017

Njemački glumac i režiser Andreas Kaufman podnio je Savjetu za štampu žalbu protiv dnevnog lista Politika zbog korištenja njegove fotografije za autorski tekst „Protiv nasilja, ne protiv muškaraca ili žena“, objavljen 18. jula, saopštilo je danas Udruženje novinara Srbije (UNS).

U žalbi se navodi da je „Politika“ predstavila Kaufmana „u lažnom svjetlu kao izvjesnog doktora Petra Veličkovića sa problematičnim stavovima koji se odnose na feminističke grupe, nevladine organizacije i stavom kojim se posredno vrši svojevrsna relativizacija zločina“.

„Time je grubo narušeno dostojanstvo i integritet podnosica žalbe, a samim tim i Kodeks novinara Srbije, kao i smjernice za njegovu primjenu u onlajn okruženju“, piše u žalbi uz konstataciju da je Politika „najgrublje prekršila“ dva odjeljka novinarskog kodeksa – novinarsku pažnju i poštovanje privatnosti.

Kako navodi UNS, Komisija za žalbe Savjeta za štampu razmatraće prijavu protiv Politike na narednoj sjednici.

Kolegijum Politike saopštio je ranije da je povodom slučajeva objavljivanja tekstova „fantomskih komentatora“ u tom listu prijavio užilaštvu da je mjesecima „na meti napada nepoznatih hakera i zlonamjernika koji bi željeli da običnu novinarsku grešku predstave kao navodnu namjeru tog lista da obmane svoje čitaoce“.

Komisija za žalbe Saveta za štampu najavila je ranije da će razmotriti žalbu Autonomnog ženskog centra na tekst objavljen u Politici pod naslovom „Protiv nasilja, ne protiv muškaraca i žena“ zbog navodnog relativizovanja nasilja nad ženama i spornog identiteta autora.

Savjet je saopštio da mu se obratilo više građana koji se, kako se navodi, „osjećaju prevarenim“ zbog teksta čiji je autor navodno osoba koja ne postoji, a žalbe se odnose i na sam sadržaj teksta kojim se relativizuje nasilje nad ženama i vrijeđa dostojanstvo žrtava nasilja.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga