Njemačka: Novi zakon olakšava deportaciju stranaca

Oni koji ni po kakvim kriterijumima nemaju pravo na ostanak, moraju napustiti Njemačku, definirano je novim zakonom

04. avg 2015

U Njemačkoj je na snagu stupio novi zakon o boravku stranaca koji olakšava protjerivanje određene kategorije, ali i ostanak u zemlji dobro integrisanih mladih stranaca, javljaju danas njemački mediji, navodeći da je ministar unutrašnjih poslova Thomas de Maiziere pozdravio ovaj zakon.

„Poruka je, vi pripadate nama“, rekao je de Maiziere i pohvalio zakon kao važan signal za hiljade onih koji su na takozvanom „duldungu“ u Njemačkoj, što znači da nisu deportovani u zemlju porijekla, ali da su imali zabranu rada i ograničeno kretanje u Njemačkoj.

Povodom aktuelne navale izbjeglica, naročito sa Balkana koji nemaju pravo na azil, pošto u njihovim zemaljama nema ni rata ni diktature, zakon će, kako navode mediji, omogućiti brže i konsekventnije njihovo protjerivanje.

To važi posebno za odbijene azilante iz zemalja Zapadnog Balkana, ističu mediji i podsjećaju da je de Maiziere rekao da se mora praviti jasna razlika između onih, koji imaju i koji nemaju pravo na zaštitu.

De Maiziere je, takođe, rekao da oni koji ni po kakvim kriterijumima nemaju pravo na ostanak, moraju napustiti zemlju.

Dobro integrisani stranci ostaju

Zakon, koji je stupio na snagu 1.augusta, omogućava dobro integrisanim pojedincima, koji duže od osam godina žive u Njemačkoj, da dobiju pravo na ostanak.

Pretpostavke za to su da govore dobro njemački jezik, da su dobro integrisani, da nisu osuđivani i da mogu sami sebe da izdržavaju, navode njemački mediji.

Porodice pravo na ostanak mogu dobiti poslije šest godina, a mladi stranci koji su u Njemačkoj pohađali školu i nakon četiri godine.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga