NIS: Sanirana mrlja kod Srbobrana, otpad na sigurnom

Naftna mrlja se ne širi kanalom

29. avg 2014

Sanacija naftne mrlje na Velikom bačkom kanalu kod Srbobrana u potpunosti je završena, a otpad je smešten na sigurno, izjavio je danas direktor pogona „Bačka“ u Naftnoj industriji Srbije (NIS) Dragan Mitić.

Mitić je za agenciju Beta, na mestu gde se dogodilo zagađenje, rekao da je NIS preduzeo sve mere da spreči dalje izlivanje nafte.

On je dodao da će atmosferska kanalizacija kroz koju je nafta dospela u kanal biti zauvek zatvorena, tako da više neće postojati mogućnost sličnog zagađenja.

Na licu mesta se može uočiti specijalna žuta barijera na površini vode, postavljena da se naftna mrlja ne bi širila kanalom. Sva trska koja je bila zagađena naftom na tom mestu, posečena je i smeštena na bezbedno mesto.

Mitić je još rekao da je pokupljen sloj nafte, koji je plivao po površini kanala, kao i da je u vodu ubačeno specijalno sredstvo za absorpciju nafte.

Na licu mesta je bila i opštinska inspektorka za zaštitu životne sredine Srbobrana Nada Nađ, koja je Beti rekla da svaki dan prati razvoj situacije i da o tome obaveštava nadležnu pokrajinsku inspekciju, kao i preduzeće Vode Vojvodine.

NIS je i juče saopštio da je u potpunosti sanirao naftnu mrlju na Velikom bačkom kanalu, koja je nastala curenjem iz postrojenja na sabirno-otpremnoj stanici u Turiji kod Srbobrana, ali takvu konstataciju ranije danas osporila je ekološka organizacija Vojvođanska zelena inicijativa.

(Beta) 

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kaldrma
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga