Niš: Radnici prisiljeni da masovno dočekaju Vučića

"Pretnje spiskovima na kojima moraju da se potpišu kako bi dokazali svoje prisustvo"

25. apr 2018

Na veliki broj imejl adresa u gradskoj upravi stigla je Leonijeva pozivnica za svečano otvaranje njihove fabrike koju je prosledio načelnik gradske uprave Ljubiša Janić, koji je kasnije tražio da mu se dostavi tačan spisak radnika koji idu, kažu neki od radnika gradske uprave koji žele da ostanu anonimni, objavio je list Danas.

List piše da neki radnici navode da je „skoro svima naređeno da u 9,20 časova budu na Trgu kralja Aleksandra“, kako bi organizovano otišli na „doček predsednika“, a neki da su na „doček“ prinuđeni da idu „svi iz gradske uprave“, izuzev manjeg broja ljudi koji moraju da ostanu kako bi ona iole funkcionisala, a „evidencija će se voditi na ulasku u autobuse“.

Prema pisanju Danasa, neki od zaposlenih u gradskim javnim preduzećima izneli su slične tvrdnje. U JKP Mediani, zaduženoj za gradsku čistoću, svi radnici „koji žele“ mogu na „doček“ predsednika, uz „pretnje spiskovima na kojima moraju da se potpišu kako bi dokazali svoje prisustvo“, kažu oni. Slične informacije mogu se čuti i u drugim preduzećima, a razlikuju se samo informacije da li će im to odsustvo sa posla biti plaćeno kao da su radili ili ne.

„Potpuno je netačno da je svim radnicima gradske uprave naređeno da idu na svečano otvaranje fabrike Leoni, koje je, inače, izuzetno značajno, jer će obezbediti posao za 2.500 ljudi. Ne postoji nikakva naredba ni obaveza te vrste, a sigurno nisam naredio ni da se prave spiskovi sa bilo čijim imenima. Jedino sam poslao pozivnicu Leonija svim sekretarima sekretarijata i šefovima službi u gradskoj upravi, koja, kao i svaka druga pozivnica, nije obavezujuća. Oni će prisustvovati otvaranju u skladu sa svojim mogućnostima. Poslao sam je jer je Leoni nije uputio meni, već gradskoj upravi kao institucij“, izjavio je za Danas Ljubiša Janić.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović (SNS) odbio je da odgovori na pitanje Danasa da li je na bilo koji način vršio pritisak na zaposlene u gradskoj upravi da prisutvuju Vučićevom boravku u Leoniju. Predsednik Skupštine grada Rade Rajković (Pokret socijalista) kaže da nije naložio bilo kom radniku službe za slupštinske poslove da prisustvuje ovom događaju, niti je to neko naredio njemu.

„Nisam čak ni uputio poziv Leonija odbornicima Skupštine grada, niti je to bilo ko od mene tražio“, rekao je on za ovaj list.

Građani koji se protive besplatnom ustupanju aerodroma Republici, inače, neće se sresti sa pripadnicima SNS-a jer će se okupiti, doduše istog dana, ali u 18 časova, i na centralnom trgu Kralja Milana. Građanski protest organizuje Inicijativa Ne damo niški aerodrom, a podržalo ga je deset opozicionih stranaka u tom gradu. Učešće je najavila i Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd, koja će na protestima u Nišu „obeležiti“ godinu dana od kontroverznog rušenja objekata u beogradskoj Savamali.

U Inicijativi Ne damo niški aerodrom su izrazili razumevanje za zaposlene u gradskim strukturama koji moraju da idu na otvaranje Leonija, jer su im se, kako su kazali, mnogi javili da kažu da su na njihovoj strani, ali da će izgubiti posao ako ne odu, prenosi Danas.

(Autonomija, Danas)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga