Niš: Nastavnici pozvali dekane i profesore da se pridruže protestima

"Pozivamo ih da dođu, da prevaziđu lične strahove za egzistenciju i napredovanje u službi"

23. apr 2017

„Protest protiv diktature“, 18. po redu u Nišu, protekao je u znaku podrške prosvetnih radnika učesnicima protesa.

Nekoliko desetina prosvetara organizovano je učestvovalo u protestnoj šetnji centralnim gradskim ulicama i sa platoa ispred Gradske kuće poručilo okupljenima da nastavnici i profesori u potpunosti podržavaju zahteve studenata.

Predsednica sindikata Nezavisnost niškog Filozofskog fakulteta Ljiljana Marković je kazala da je dužnost svih nastavnika i zaposlenih da budu uz svoje studente naročito kada se bore za pravnu državu i pravdu.

Ona je dodala da su to vrednosti koje prosvetni radnici pokušavaju da usade deci još od prvog razreda osnovne škole.

Marković je rekla da se nada da će se protest omasoviti i pozvala sve dekane, profesore i ostale zaposlene na fakultetima da dođu na proteste i prevaziđu lične strahove koji se odnose na egzistenciju i napredovanje u službi.

„Ukoliko ovi mladi ljudi zbog bezizlaznosti u kojoj živimo budu rešili da napuste zemlju više nećemo imati sa kim da radimo. To je tužno za Srbiju koja je imala takve veličine u nauci i umetnosti“, naglasila je Marković.

Članica Izvršnog odbora Unije sindikata prosvetnih radnika u Nišu Gordana Arsić je istakla da ta Unija podržava svaki vid borbe protiv bolesti društva.

„Borimo se za građansko društvo koje obezbeđuje dostojanstvo svakom čoveku. Studenti imaju iste ciljeve i zato smo mi danas ovde„, rekla je Arsić.

Ona je rekla da da Unija sindikata prosvetnih radnika ograđuje od svake vrste politikanstva i političkih parola.

Učesnici protesta su kao i prethodnih večeri tokom protestne šetnje zviždali iz pištoljki i vuvuzela, a nosili su parole na kojima je pisalo „Protestom protiv diktature“, „Hoćemo pravnu državu“ i „Obrazovanje dostupno svima“.

U protestnoj šetnji učestvovalo je stotinak građana Niša.

Za sutra u 18 časova najavljeno je novo okupljanje na Trgu kralja Milana.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga