NIS još uvek nije do kraja sanirao naftnu mrlju kod Srbobrana

NIS uglavnom sanira posledice zagađenja naftom tek kada mediji objave tu informaciju

28. avg 2014

Naftna industrija Srbije (NIS) još uvek nije do kraja sanirala naftnu mrlju koja se, zbog havarije na cevi, pojavila u Velikom bačkom kanalu kod grada Srbobrana u Vojvodini, objavio je Radio Srbobran.

„Do sada su više desetina kubika sirove nafte i naftnih ostataka izvlačili cisternama iz dela rečnog toka koji je ograđen plutajućom branom. Posla ima još i ako su korišćena i hemijska sredstva koja se koriste za sakupljanje nafte na površini vode“, objavio je taj lokalni medij.

Nevladina organizacija Zelena patrola saopštila je prekjuče da je na Velikom bačkom kanalu uočila veliku crnu naftnu mrlju u vodi, koja potiče od sabirne stanice naftnog polja Turija kod tog grada.

Zelena patrola je navela da su o tome obavestili i inspekciju zaštite životne sredine u Srbobranu, koja je izašla na teren i konstatovala da se radi o ekološkom problemu, koji predstavlja veliku opasnost za biljni i životinjski svet u kanalu.

Inspektorka zaštite životne sredine Nada Nađ kazala je da će o tom problemu obavestiti Vodoprivrednu inspekciju, te da će protiv Naftne industrije Srbije (NIS) biti podneta krivična prijava.

Zelena patrola je o problemu razgovarala i sa direktorom pogona Bačka u kompaniji NIS Draganom Mitićem, koji je potvrdio da je došlo do havarije na cevi i precizirao da je „došlo do preliva jednog kubnog metra sirove nafte“ te da je proces sanacije u toku.

„Na našu konstataciju da kompanija NIS uglavnom sanira posledice zagađenja naftom tek kada mediji objave tu informaciju ili kada se građani na terenu pobune, Mitić je rekao da oni imaju vrlo jasne propise i procedure za praćenje, odnosno da postoji sistem informisanja i obaveštavanja, te da su ovu informaciju dobili sinoć, nešto pre 22 sata i odmah potom preduzeli potrebne mere“, navela je Zelena patrola.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga