Nikovic: Nikolić i Ader poklanjaju se žrtvama u aprilu

Ocenio je da se nikada neće znati tačan broj žrtava i sa jedne i sa druge strane, ali je dodao da je interes da obe strane "učine gest"

20. jan 2013

Predsednici Mađarske i Srbije, Janoš Ader i Tomislav Nikolić, zajednički će se početkom aprila pokloniti nevinim žrtvama Drugog svetskog rata u mestu Čurug u Vojvodini, prenose danas mediji na mađarskom jeziku izjavu ambasadora Mađarske u Srbiji Oskara Nikovica.

„U Čurugu su već u toku terenski radovi za uspostavljanje jednog memorijalnog mesta. Prema planovima, u znak sećanja na mađarske žrtve šefovi država će se pokloniti kod šinterske jame, a u znak sećanja na srpske žrtve u muzeju koji je ustanovljen u prostoru nekadašnjeg magacina“, rekao je Nikovic.

Ocenio je da se nikada neće znati tačan broj žrtava i sa jedne i sa druge strane, ali je dodao da je interes da obe strane „učine gest“.

U Čurugu su mađarski okupatori u januaru 1942. godine pobili civilno stanovništvo, a u istom mestu su pobedničke snage sprovele odmazdu nad mađarskim stanovništvom krajem 1944. godine.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Hleba i igara
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga