Nikolić: Opozicija luta

"Mi možemo da ignorišemo realnost, ali ne možemo da ignorišemo posledice te realnosti"

03. avg 2020

Glavni i odgovorni urednik „Talasa“ Miloš Nikolić izjavio je u Novom danu da ne očekuje radikalizaciju protesta koji su najavljeni ispred Skupštine Srbije, kao i da dok bojkot opozicija ‘luta’, Saša Radulović ima jasan cilj šta želi da postigne svojim protestom. „On se ne bavi toliko time da osporava legitimnost na apstraktan način, već da koristeći sredstva koja su pravno dozvoljena, poziva na pravno poništavanje izbora. On šalje poruku da pokušava da artikuliše nezadovoljstvo koje postoji“, istakao je Nikolić.

Dodaje da od opozicionih partija niko nije aktivan u sprečavanju ovih poslanika da verifikuju svoje mandate. Govoreći o pasivnosti ostatka opozicije navodi da „mi možemo da ignorišemo realnost, ali ne možemo da ignorišemo posledice te realnosti“.

„Možemo da se pravimo da skupština ne postoji, ali kada budu bile donete prve odluke i kada se krene u sprovođenje tih zakona, videćemo da i te kako postoji. Opozicija okupljena oko Saveza za Srbiju i dalje negde luta, što se tiče strategije, oni su u nedoumici da li da prihvate ovo novo stanje. Dakle, možete da radikalno krenete u osporavanje legitimiteta i da različitim vidovima građanske neposlušnosti građanima poručite da za vas neće važiti zakoni i uredbe sve dok se oni ne promene“, navodi Nikolić i dodaje da Saša Radulović u tom smislu ima jasan cilj šta želi da postigne protestima.

„On se ne bavi toliko time da osporava legitimnost na apstraktan način, već da koristeći sredstva koja su pravno dozvoljena, poziva na pravno poništavanje izbora. On šalje poruku da pokušava da artikuliše nezadovoljstvo koje postoji. Drugi deo opozicije stoji po strani, izdaje metafizička saopštenja o legitimitetu, a mi ne vidimo da li će 2022. godine ta opozicija učestvovati na izborima“, smatra Nikolić.

Prema njegovim rečima, stranke koje su bojkotovale izbore moraju da odgovore kako oni planiraju da artikulišu nezadovoljstvo koje postoji.

Ocenjuje da Demokratska stranka, koja je bila simbol demokratskih promena, postaje „sinonim sprdnje nesposobnosti da se dogovore oko liderstva“.

Glavni problemi za vlast do kraja godine, ocenjuje Nikolić, biće održavanje ekonomske stabilnosti, sprečavanje masovnih otpuštanja, kao i održavanje nivoa stranih investicija.

Govoreći o otvorenom pismu skoro 3.000 lekara vlastima i Kriznom štabu, on napominje da vlast i dalje ne želi da popušta, i da „umesto da pozove te ljude i napravi konsenzus oko zajedničkog interesa, ona produbljuje i polarizuje situaciju oko teme koja nikako ne bi trebalo da nas polarizuje, a to je borba protiv pandemije“.

(N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga