- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Nikolić nastavlja da vređa žrtve genocida

„Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je ponovnim negiranjem utvrđenih činjenica o genocidu u Srebrenici, po drugi put od stupanja na dužnost predsednika poslao uvredljivu poruku žrtvama genocida i njihovim porodicama”, navodi se u saopštenju za javnost grupe nevladinih organizacija iz Beograda.

Nevladine organizacije podsećaju da je tokom zvanične posete Italiji, predsednik Srbije listu “Korijere dela sera” rekao da se u Srebrenici nije desio genocid, i da “nijedan Srbin ne priznaje genocid, pa ni ja”.

“Pored ove poruke žrtvama i javnosti regiona, Nikolić je tako i građanima zemlje čiji je predsednik poručio da srpska nacionalnost podrazumeva neprihvatanje činjenica koje su utvrdili međunarodni sudovi i da oni koji imaju drugačiji stav nisu ´Srbi´”, kaže se su saopštenju i dodaje da je u Nikolić u svom populizmu počeo da pravi i logičke greške.

„Predsednik Srbije ne priznaje presude Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju (MKTJ), a ipak uzima u obzir rad MKTJ kad su u pitanju suđenja Ratku Mladiću i Radovanu Karadžiću, izjavom da ih smatra nevinim dok sud ne dokaže suprotno”, navodi se u saopštenju.

Organizacije za ljudska prava poručili su Nikoliću da je krajnje vreme da se odrekne načela svoje prethodne stranke i pokaže da nije samo deklarativno posvećen integracijama Srbije u EU.

„Umesto davanja olakih, uvredljivih izjava koje remete odnose u regionu, ali i unutar Srbije, Nikolić treba da konačno pokaže doslednost u svojoj posvećenosti normalizaciji odnosa na prostoru nekadašnje SFRJ”, ističe se u obraćanju javnosti nevladinih organizacija: Inicijative mladih za ljudska prava, Fonda za humanitarno pravo , Građanskih inicijativa, Beogradskog centra za ljudska prava, Komiteta pravnika za ljudska prava-YUCOM, Helsinški odbor za ljudska prava i Centra za praktičnu politiku.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!