- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Nikolić 1. jula u Zagrebu sa predsednicima iz regiona

Predsednici Srbije, Hrvatske i Crne Gore, kao i članovi Predsedništva Bosne i Hercegovine, sastaće se 1. jula u Zagrebu na sednici Igmanske inicijative.

To je agenciji Beta danas potvrdio kopredsednik Igmanske inicijative Aleksandar Popov koji je i direktor novosadskog Centra za regionalizam.

On je rekao da će na sednici u Zagrebu biti predsednik Srbije Tomislav Nikolić, predsednik Hrvatske Ivo Josipović, predsednik Crne Gore Filip Vujanović, i članovi predsedništva BiH Željko Komšić, Nebojša Radmanović i Bakir Izetbegović.

Dodao je da će tema tog sastanka biti „Region nakon ulaska Hrvatske u Evropsku uniju“ i u tom kontekstu biće promovisan predlog Igmanske inicijative za unapređenje saradnje četiri zemlje, po „nordijskom modelu“.

„Biće reči i o pojedinim preostalim otvorenim pitanjima, kao što je rešavanje statusnih i imovinskih pitanja građana, posebno izbeglica, pitanje nestalih i neka druga pitanja“, naveo je Popov.

Dodao je da se očekuje da će sednici u Zagrebu prisustvovati komesar za proširenje EU Štefan File.

Sastanak u Zagrebu biće prvi susret šefova četiri države nakon gotovo dve godine. Igmanska inicijativa do sada je organizovala ukupno sedam susreta šefova tih država.

Igmanska inicijativa je koalicija više od 100 nevladinih organizacija koja se zalaže za normalizaciju odnosa na tlu bivše Jugoslavije.

(Beta) 

Podelite ovu stranicu!