Nikola Samardžić: Nikšić 2021. je Vukovar 1991.

"Zatiranjem Nikšića obavlja se i paganski obred simboličnog političkog ubistva predsednika Mila Đukanovića"

11. mar 2021

Nikšić 2021. je Vukovar 1991, drugim sredstvima, kaže za Radiosarajevo.ba prof. dr. Nikola Samardžić, ugledni historičar i profesor Odjeljenja Filozofskog fakulteta u Beogradu, inače dobar poznavatelj prilika u regionu.

„Ceo jedan narod koji nam je blizak, prijateljski, koji je isti, naveden je da samoga sebe ukine, i državu koja je, sa Srbijom, prva moderna međunarodno priznata jugoslovenska država. Da nije skupina opasnih i štetnih namera, opasnih i štetnih za svaku nacionalnu zajednicu, i za Crnogorce, i za Srbe, jer otvoreno društvo jednakih nije njena vizija, nova vlast u Crnoj Gori ostala bi samo predmet sprdnje, crtani film s komičnim karakterima, politički incident“, govori Samardžić.

Podsjeća da je „sve počelo litijama prije više od godinu dana“.

„Njima se pod izgovorom navodne borbe za hramove, koji su već u faktičkom posedu SPC, krenulo u kampanju uvlačenje Srbije, Crne Gore i Republike Srpske u novu državnu zajednicu, ali ne ‘srpskog sveta’, koji je usputna stanica, nego u zajednicu malih kvislinških diktatura pod patronatom Kremlja. Protiv nezavisne, građanske, slobodne Crne Gore udružili su se klerikalci ljotićevskog političkog porekla, koje doseže do tridesetih 20. veka, i nastavljači ibeovske političke tradicije u Crnoj Gori“, ističe profesor Samardžiić.

Politički kanibalizam

Prema njegovim riječima“najsrpskija Crna Gora je ona koja je otvorena za sve, slobodna i tolerantna“.

„Isto važi za celu Bosnu i Hercegovinu. Politički kanibalizam u Crnoj Gori je i poruka o političkoj neodgovornosti i dela bivšeg establišmenta, i građanstva koje je ili zbunjeno ili zastrašeno, nije samo maligni uticaj Rusije i Srbije koja je ponovo pod vlašću radikala, socijalista i julovaca. Zatiranjem Nikšića obavlja se i paganski obred simboličnog političkog ubistva predsednika Mila Đukanovića“, zaključio je profesor Samardžić.

U nedjelju, 14. marta, održavaju se lokalni izbori u drugom po veličini gradu u Crnoj Gori. „Bitka za Nikšić“ označena je već u regionalnim medijima kao „biti ili ne biti“ za nezavisnost Crne Gore.

(Radiosarajevo.ba, Foto: MC)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Napredak
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga