Nikola Samardžić: Evropska kolona potrebna Srbiji na izborima, to nisu ni vlast ni SzS

"Evropska integracija podrazumeva ulazak u NATO, prihvatanje činjenica o zločinačkoj politici i njenim žrtvama iz devedesetih"

29. jula 2019

Istoričar i osnivač organizacije političkog centra Glas, Nikola Samardžić, izjavio je da je Srbiji potrebna „evropska kolona“ na izborima, navodeći da to nisu ni vlast ni Savez za Srbiju (SZS).

„Dugo sam u partijskoj i u vanpartijskoj politici. Prihvatljive su mi sve razumne odluke, ujedno i nama kao organizaciji koja će okupljati iskusne aktiviste umesto amatera i mediokriteta koji su zaposeli opoziciju, vlast da ne komentarišem“, rekao je Samardžić za današnje izdanje lista Danas, na pitanje da li će Glas možda izaći na izbore ili podržati neku od opcija.

On je rekao da je potrebna evropska kolona na izborima i da to nisu ni vlast ni SZS, kao i da je njegova ideja „o programskoj evropskoj koaliciji koja će ponuditi jasan plan, kako da Srbija u narednih deset godina uđe u prestižno evropsko društvo“.

Po njegovim rečima, evropska integracija podrazumeva ulazak u NATO, „prihvatanje činjenica o zločinačkoj politici i njenim žrtvama iz devedesetih“, kao i da je ulazak u NATO uspostavljanje institucionalnog partnerstva sa SAD, Kanadom.

On je rekao da je u ovom trenutku opozicija je u procesu previranja, prekomponovanja.

„Moj cilj je pre svega da utičem upravo na prekomponovanje i formiranje zajedničke, ali verodostojne evropske liste: evropsko opredeljenje svih aktivnih političkih subjekata trebalo je da bude jasno još 12. marta 2003, a ne 2018“, rekao je Samardžić.

Na pitanje da li očekuje s jeseni jači pritisak na vlast i masovnije proteste, on je rekao da to zavisi od vlasti.

„Vučić je sve nervozniji, buše ga iznutra i spolja, i sve je više straha u tome verbalnom brutalizmu“, rekao je Samardžić.

(Beta, foto: Medija centar Beograd)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga