Niko se nije javio da postavi sporni spomenik „nevinim žrtvama 1944/45“

Izradu spomenika je Grad obavio prošle godine i za to je platio 1,6 miliona dinara

16. sep 2021

Na tenderu za uređenje okoline, izradu postamenta i postavljanje spornog psomenika „nevinim žrtvama 1944/45“ niko se nije javio, tako da je gradska uprava obustavila ovaj postupak, saznaje 021.rs.

Kako se može videti iz odluke o obustavi Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije (UGZI), otvaranje ponuda sa javne nabavke je bilo zakazano za 14. septembar, ali pošto nije stigla ni jedna ponuda, sve je obustavljeno.

Za sada nije poznato da li će i kada UGZI ponoviti tender, čija je vrednost procenjena na 1.250.000 dinara bez PDV-a.

Podsetimo da je tenderom bilo planirano da se angažuje izvođač koji će urediti spomenički kompleks od 164 kvadratna metra na mestu zelene površine na uglu ulica Ive Andrića i 1.300 kaplara, odnosno na prostoru između kasarne Mornarice i budućeg objekta trgovinskog lanca „Lidl“.

Specifikacijom radova je predviđeno da se postavi skulptura od mermera koja je delo akademskog vajara Lasla Silađija. Dimenzije spomenika su 120x130x120 centimetara i nalaziće se na postamentu od armiranog betona visokom 110 centimetara, koji stoji na stepeniku. Težina skulpture će biti od dve do dve i po tone. Izradu spomenika je Grad obavio prošle godine i za to je platio 1,6 miliona dinara.

Kažimo i da se postavljanju spomenika protivi deo javnosti u Novom Sadu, jer smatra da se ovim rehabilituju počinioci fašističkih zločina iz Drugog svetskog rata, prvenstveno deo odgovornih za najstrašnije zločine – Raciju 1942. godine i deportaciju Jevreja u proleće 1944. godine.

(021, foto: Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Krečenje
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga