Nijemci protestovali zbog trgovinskog sporazuma EU i SAD

Demonstranti strahuju da bi sporazum mogao da utiče na smanjenje standarda za bezbjednost hrane i podrije lokalne propise

10. okt 2015

Desetine hiljada ljudi prošetalo je danas centrom Berlina u znak protesta zbog planiranog trgovinskg sporazuma Evropske unije i SAD.

Prema podacima policije, u protestu je učestvovalo oko 100.000 ljudi, dok organizatori tvrde da je na ulice izašlo 250.000 ljudi, koji su uzvikivali slogane i nosili transparente s natpisima protiv Transatlantskog trgovinskog i investicionog partnerstva (TTIP).

Njemačka vlada smatra da će sporazum o slobodnoj trgovini podstaći razvoj globalne ekonomije i pružiti bolju šansu malim i srednjim preduzećima na svjetskom tržištu, kao i da će smanjiti birokratiju.

Demonstranti strahuju da bi sporazum mogao da utiče na smanjenje standarda za bezbjednost hrane i podrije lokalne propise, dajući međunarodnim arbitražnim komisijama ovlaštenje da odlučuju u sporovima.

Proteste je organizovala Konfederacija njemačkih sindikata (DGB). EU i SAD od 2013. pregovaraju o TTIP, a pristalice sporazuma se nadaju da će doći do napretka pošto su SAD, Japan i druge pacifičke zemlje postigle odvojeni trgovinski sporazum.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga