Nigerija: Otkrivena nova ʽtvornica djeceʼ

Djevojčicama je obećano da će nakon poroda dobiti između 25.000 i 30.000 naira (191 dolar), zavisno od djetetovog spolu

16. maj 2013

Nigerijska policija je objavila da je pronašla šest trudnih tinejdžerica zatvorenih u jednoj kući i uhapsila tri osobe za koje sumnja da su htjele prodati njihovu novorođenčad, manje od sedmicu dana nakon otkrića još jedne „tvornice djece“ u zemlji.

„Po dojavi obavještajne službe izvršili smo pretres kuće u Enuguu, gdje smo pronašli šest djevojčica mlađih od 17 godina, a koje smo oslobodili u ponedjeljak“, rekao je u srijedu Ebere Amaraizu, glasnogovornik policije u toj regiji.

U akciji su uhapšena dva muškaraca i jedna žena, za koje policija sumnja da su organizatori krijumčarenja djece i oni sada sarađuju s policijom, dodao je.

Najrašireniji zločin

Djevojke su namamljene u kuću obećanjem da će dobiti novac nakon poroda, dodao je Amaraizu.

„Istraga će omogućiti da se utvrde sve činjenice. Moramo saznati ko je odgovoran za njihovu trudnoću i odakle su“, rekao je.

Pet dana prije ovog otkrića oslobođeno je 17 trudnih maloljetnica i jedanaestero male djece, zatočenih u jednoj kući u Umaki u susjednoj državi Imu.

Djevojčicama je obećano da će nakon poroda dobiti između 25.000 i 30.000 naira (191 dolar), ovisno o djetetovu spolu.

UNESCO je krijumčarenje ljudi svrstao na treće mjesto najraširenijih zločina u Nigeriji, nakon korupcije i preprodaje droge.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga