„Ničije dete“ pobednik Sinema sitija

Festival Sinema siti održan je od 29. juna do 5. jula na novoj lokaciji u Kineskoj četvrti i Limanskom parku u Novom Sadu, a publika je premijerno mogla da pogleda 70 filmova u šest selekcija

06. jula 2015

Film „Ničije dete“ reditelja Vuka Ršumovića najbolji je film na sinoć završenom međunarodnom filmskom festivalu Sinema siti (Cinema City) u Novom Sadu.

Nagrada Ibis Ršumoviću je dodeljena na svečanom zatvaranju, sa kojeg je poručio da ovaj festival ima nešto posebno, te da se u ovogodišnjem konceptu oseća „zaokret u dobrom pravcu“.

“Bilo mi je veliko zadovoljstvo da gledam film na otvorenom pred toliko ljudi. Želim puno uspeha ovom festivalu u budućnosti”, rekao je Ršumović.

Nagrade su osvojili i Jovana Stojičković za ulogu u filmu „Panama“, Željko Marković za ulogu u filmu „Varvar“ i Denis Murić iz prvoplasiranog ostvarenja „Ničije dete“.

Nagradu Ibis za inovaciju dobio je film „Varvari“ Ivana Ikića, a prvi put ove godine festival je oformio i žiri mladih, koji je po njihovom mišljenju, istom filmu dodelio priznanje za najbolji film u takmičarskoj selekciji Nacionalna klasa.

Jedna od najinteresantnijih selekcija festivala je svakako „Up to 10.000 bucks“, koja prikazuje filmove snimljene sa malim budžetom, a ove godine za najbolji u ovoj konkurenciji je proglašen film „Cveće zla“ Sabolča Tolnaija.

Magazin „Cinema Europa“ dodelio je Karolju Mesarošu nagradu za film „Liza lisica vila“, posebno priznanje u konkurenciji „Fresh Danube films“ osvojio je dokumentarni film „Goli“ Tihe Gudac, nagradu za poseban doprinos dokumentarnom filmu dobio je film „Ana Trg“ Jelene Novaković, a dodeljene su i specijalne nagrade, i to filmu „Petlja“ Milutina Petrovića i glumici Neli Tagar za film „Ništa nije za džabe“.

Nagradu publike osvojio je film „Goli“ rediteljke Tihe Gudac.

Posebno priznanje za promociju domaćeg filma dobio je film „Panama“, koji je zbog velikog interesovanja publike na festivala imao i neplanirane reprize.

Festival Sinema siti održan je od 29. juna do 5. jula na novoj lokaciji u Kineskoj četvrti i Limanskom parku u Novom Sadu, a publika je premijerno mogla da pogleda 70 filmova u šest selekcija.

Tokom festivala pokrenuta je društvena debata na temu džentrifikacije, odnosno procesa tokom kojeg se dešava renoviranje manje popularnih i manje urbanih delova grada, zbog čega se neretko dešava da stanovništvo koje je do tada tu živelo ili radilo biva istisnuto zbog povećanja troškova života.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga