Nice: BiH bi mogla tražiti reviziju tužbe protiv Srbije

Po Geoffrey Niceu, ako se iz Bosne i Hercegovine ništa ne preduzme, buduće generacije će misliti da genocid nije ni počinjen

20. sep 2016

Postoje dokazi na osnovu kojih bi Bosna i Hercegovina mogla tražiti reviziju tužbe protiv Srbije, izrečenu u Međunarodnom sudu pravde 2007. godine, tvrdi bivši tužilac Haškog tribunala Geoffrey Nice.

“BiH je izgubila tužbu zbog nedostatka dokaza, ali od 2007. postoji značajan broj dosad neiskorištenih dokaza – rekao je Nice danas u Sarajevu gostujući na tribini Foruma bošnjačkih intelektualaca na kojoj je aktualizirano pitanje mogućnosti revizije tužbe BiH u situaciji kada je za takvo što preostalo još samo pet mjeseci.

Geoffrey Nice je kazao da on, zbog drugih obaveza, ne bi mogao učestvovati u timu koji bi zastupao BiH.

Na novinarsko pitanje da li bi u eventualnom revidiranju tužbe, kao novi dokazi mogli poslužiti i presuda Radovanu Karadžiću te stenogrami sa sjednica vojnog savjeta bivše Jugoslavije, Nice je kratko odgovorio: „Sve što je objelodanjeno nakon 2007.“.

Po Geoffrey Niceu, ako se iz Bosne i Hercegovine ništa ne preduzme, buduće generacije će misliti da genocid nije ni počinjen.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga