- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Nezavisnost: Otkazom Arežini rukovodstvo RTV-a ugrozilo prava svih zaposlenih

Granski sindikat kulture, umetnosti i medija Nezavisnost saopštio je danas da je “šokiran beskrupoloznim i nezakonitim delovanjem rukovodstva Radio-televizije Vojvodine (RTV) u slučaju Slobodana Arežine, kojem je juče uručen otkaz uprkos sudskoj odluci kojom je toj medijskoj kući naloženo da ga vrati na mesto programskog direktora RTV-a.

“Da rukovodstvo RTV-a poštuje zakone i sudove ove zemlje Slobodan Arežina bio bi danas na mestu programskog direktora, jer je tako odlučio Apelacioni sud u Novom Sadu 29. decembra 2017. godine, a ne na ulici. Posle ovako flagrantnog kršenja zakonskih propisa Sindikat Nezavisnost veoma je zabrinut za položaj i prava svih zaposlenih u pokrajinskom javnom servisu, koji bi se mogli naći u istom položaju kao Arežina, a s obzirom da u toj medijskoj kući zakoni više ne važe”, piše u saopštenju.

Sindikat Nezavisnost je ocenio da takvo ponašanje rukovodstva RTV-a nije pitanje jednog pojedinca i kršenja njegovih prava iz radnog odnosa, već može da ima velike i opasne reperkusije na društvo u celini.

“Jer, ukoliko je nekima dozvoljeno da se stave iznad zakona i ne poštuju odluke najviših sudskih instanci, onda tu nema govora o vladavini prava, ne samo u oblasti radnih odnosa, već u svim oblastima”, navodi se u saopštenju.

Sindikat Nezavisnost je od nadležnih organa zatražio da hitno preduzmu neophodne korake kako bi se zaustavilo i sprečilo kršenje prava iz radnih odnosa u RTV-u i obezbedilo sprovođenje sudskih odluka, jer je to jedini način da se povrati pravna sigurnost svih zaposlenih u Srbiji koja je ovakvim delovanjem ugrožena.

Zatražili su da se i Arežina i svi novinari i urednici koji su posle njegove prve nezakonite smene u maju 2016. godine takođe smenjeni, odmah vrate na pozicije koje su tada imali.

“Sudska presuda u sporu Arežine i RTV-a je nedvosmislen argument za ove zahteve, jer je reč o novinarima koji su bili meta političke čistke u televiziji. Samo na taj način, RTV bi se vratio u okvire zakonitog i profesionalnog poslovanja”, navodi se u saopštenju.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!