- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Nezavisnost kao protest

Filetino, mali grad u centralnoj Italiji, proglasio je nezavisnost i počeo sa štampanjem svojih novčanica.

Vlasti Filetina, koji se nalazi 100 kilometara istočno od Rima, ovim činom protestuju zbog mera štednje italijanske Vlade.
U okvuru novih mera štednje Berluskonijeve vlade ukida ukidaju se opštine sa manje od hiljadu stanovnika i pokrajine sa manje od 300 hiljada stanovnika što znači da će biti ukinuto 55 hiljada radnih mesta u državnim administracijama.
Grad Filetino, ima samo 550 stanovnika i prema novim propisima u cilju smanjenja administrativnih troškova moraće da se sjedini sa susednim gradom Trevijem, javlja BBC.

Gradonačelnik Luka Selari, koji će izgubiti posao zbog krize u evrozoni, došao je na ideju o nezavisnosti.
On je osmislio novu vlautu zvanu „fjorito“. Na poleđini novčanice se nalazi njegova glava i već se koriste u lokalnim prodavnicama, a turisti, koji opsedaju inače miran gradić, kupuju ih kao suvenire.
Gradonačelnik kaže da postoji ogroman entuzijazam za proglašenje nezavisnosti. Mali gradovi širom Italije snažno su se usprotivili odluci vlade da ukine lokalne savete i skupštine i spoji ih sa većim gradovima.
U međuvremenu, Kneževina Filetino, sa svojim grbom i vebsajtom, odjednom uživa međunarodnu slavu. Televizijske stanice čak iz Rusije emitovale su priloge o Filetinu.
Na kraju krajeva, kaže gradonačelnik, Italiju su nekada činile desetine kneževina i vojvodstava podsetivši da San Marino opstaje sasvim dobro, pa zašto onda ne i Filetino.

(e-novine)

Podelite ovu stranicu!