- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Nezavisnost: Državni organi bez najava da kontrolišu primenu zaštitnih mera u svim fabrikama

Sindikat Nezavisnost zatražio je danas od nadležnih državnh organa da bez najave kontrolišu primenu zaštitnih mera u svim fabrikama u Srbiji.

“U nekim fabrikama desetine i stotine ljudi radi u bliskom kontaktu, serijskoj proizvodnji, gde proizvod često prođe kroz ruke skoro svakog radnika, što je visoki rizik. Upozoravamo sve poslodavce da hitno uvedu sve mere zaštite. Njihova je odgovornost i dužnost da to sprovedu. Jedino će na taj način sačuvati zdravlje i živote radnika i zadržati kontinuitet u radu, ukoliko je to neophodno”, naveo je sindikat u saopštenju za javnost.

Dodali su da u Srbiji jedan broj fabrika, posebno stranih multinacionalnih kompanija, još uvek rade iako ne proizvode stratešku robu, nego doprinose smanjenju poslovnih minusa svojih vlasnika i matičnih kompanija.

“U nekima od njih periodično radnici iz protesta samoinicijativno obustavljaju rad jer nemaju adekvatna sredstva zaštite pa su izloženi visokom zdravstvenom riziku”, navodi se u saopštenju.

Sindikat Nezavisnost je podsetio da su u Italiji sindikati za danas najavili štrajk zbog toga što i dalje rade fabrike koje nisu od vitalnog značaja za društvo, a u riziku su zbog katastrofalne krize izazvane smrtonosnim virusom korona.

Gradonačelnik Breše je optužio industrijalce da su krivi za veliku smrtnost od epidemije jer su radili do poslednjeg trenutka, zbog čega su neke fabrike bile žarište virusne infekcije, naveo je sindikat.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!