Nezavisnost: Apel medijskim radnicima da rade u javnom interesu i ne šire paniku

Iz sindikata su naglasili da nije svaka reč koju bilo koji zvaničnik, pa i onaj najviši, izgovori, vredna prenošenja

31. mar 2020

Granski sindikat kulture, umetnosti i medija „Nezavisnost“ apelovao je danas na sve novinare u Srbiji da u uslovima vanrednog stanja „hladne glave pristupaju svom poslu i činjenice tretiraju sa pažnjom onoga koji rukuje potencijalno opasnim materijama“.

„Pitanje uređivačke politike se, dakle, više ne postavlja. Jedina politika svakom novinaru i medijskom radniku treba da glasi: ’opšte dobro’. Ukoliko vlasnik, ili glavni urednik imaju nešto protiv toga osnovna je dužnost medijskog radnika da ga upozore na gorepomenuti prioritet interesa. Ko to nije u stanju bolje je da se povuče sa medijske scene u najbliži karantin“, ocenio je sindikat.

Kako se navodi u saopštenju, panika je najveći neprijatelj uređenog sistema kakvom svako društvo stremi, a u novinarevim rukama je alat za sejanje panike ili za njeno smirivanje i stavljanje pod kontrolu.

„Časno je biti u mogućnosti da uznemirenog smiriš a da mu pritom pružiš tačnu, blagovremenu i što je moguće celovitiju informaciju. U časovima sveopšte ugroženosti i narastajuće atmosfere straha, ljudi su skloni bežanju u predele iluzije ili u neracionalne teorije koje vode u paniku“, upozorio je sindikat.

Iz sindikata su naglasili da nije svaka reč koju bilo koji zvaničnik, pa i onaj najviši, izgovori, vredna prenošenja.

„Onda kada ta reč nije u skladu sa elementarnim načelima trezvenosti i razuma, ako je ponižavajuća za bilo koga ili ako podstiče ono najgore u ljudima – onda ta reč nije za prenošenje. Bez obzira na visinu ranga onog koji je izgovara. Jer mera novinarskog angažmana je mera služenja ljudima a ne vlastima“, navodi se u saopštenju.

Sindikat je pozvao sve novinare i medijske radnike da slušaju svoj novinarski rezon, i da se u tekućoj situaciji sa pandemijom smireno i razložno bave svojim poslom, razmišljajući uvek o dobrobiti građana kojima služe.

„Pozivamo sve medijske radnike da se uzdignu iznad svakodnevne ravni i da u iskušenjima kojima naša profesija i inače ne oskudeva, pokažu da ta profesija sa stanovišta javnog interesa nije izgubljena“, saopštio je Sindikat „Nezavisnost“.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga