Nezavisni sindikat: NIS krši pravo na rad

Ocenjuje se da je "prosto neverovatno" da kompanija koja beleži izuzetno veliku dobit otpušta radnike na takav način

18. mar 2013

Nezavisni sindikat Naftne industrije Srbije (NIS) uputio je danas otvoreno pismo nadležnima u Vladi Srbije u kojem je upozorio da se programom rešavanja viška zaposlenh u toj kompaniji krši pravo na rad.

Sindikat je u saopštenju za javnost naveo da poslovodstvo NIS-a planira da otpusti više od 300 radnika, dok u isto vreme preko uslužnih preduzeća, angažuje više od 1.500 radnika na poslovima koje su već obavljali ili mogu da obavljaju zaposleni koji se nalaze u programu rešavanja viška.

„Ni jednog trenutka tim radnicima nije ponuđeno da obavljaju poslove za koje su već osposobljeni“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je NIS u okviru kompanije formirao Službu za administrativno-tehničku podršku, u koju je prebacivao zaposlene koje sada želi da proglasi tehnološkim viškom.

„Za to nisu bili utvrđeni nikakvi kriterijumi, osim da su zaposleni na neodređeno vreme skupi za kompaniju te da su im ‘jeftiniji’ oni koje angažuje preko uslužnih preduzeća, a ‘najjeftiniji’ oni koje angažuje preko programa ‘Prva šansa'“, piše u saopštenju.

Ocenjuje se da je „prosto neverovatno“ da kompanija koja beleži izuzetno veliku dobit otpušta radnike na takav način.

Nezavisni sindikat je zatražio od nadležnih u Vladi Srbije da imaju u vidu ove činjenice prilikom donosenja odluke o davanju saglasnosti na ponuđeni program od strane NIS-a.

„Nadamo se da program nećete prihvatiti sve dok NIS ne ispuni sve stavove iz člana 154. Zakona o radu i ne preduzme odgovarajuće mere za novo zapošljavanje i prekvalifikaciju“, piše u saopštenju.

Otvoreno pismo upućeno je predsedniku Vlade Srbije Ivici Dačiću, ministrima Jovanu Krkobabiću i Zorani Mihajlović, kao i nadležnima u Nacionalnoj službi za zapošljavanje.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga