- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Nezavisni sindikat najavio blokadu pumpi NIS-a

Nezavisni sindikat Naftagasa saopštio je danas da će organizovati blokadu najposećenijih pumpi Naftne industrije Srbije (NIS), u znak protesta zbog toga što poslovodstvo šalje zaposlene na prinudne godišnje odmore.

Sindikat je u saopštenju za javnost najavio i da će pozvati građane da bojkotuju kupovinu na NIS-ovim pumpama, kao i da će podneti kolektivne i pojedinačne tužbe protiv kompanije, zbog prinudnih godišnjih odmora.

Nije navedeno kada će sindikalci otpočeti sa ovim aktivnostima.

Nezavisni sindikat je naveo da ”osnovano sumnja” da poslovodstvo NIS-a šalje radnike na prinudne godišnje odmore a u isto vreme osniva lizing kompanije čiji su vlasnici menadžeri NIS-a, potom primorava zaposlene da napuste NIS i pređu u te lizing kompanije da rade poslove potrebne NIS-u, ali za daleko manju platu i u korist vlasnika lizing kompanije.

Taj sindikat je naveo da je od 1. avgusta podeljeno 350 rešenja o odlasku zaposlenih na dvomesečni prinudni godišnji odmor i dodao da se iz sistematizacije radnih mesta može zaključiti da će u narednom periodu na prinudni odmor biti poslato još toliko radnika.

Nezavisni sindikat ranije je saopštavao da će ukupno 708 radnika biti upućeno na prinudni godišnji odmor.

Istovremeno, dodaje se u saopštenju, nema smanjenja obima posla, iako je to ”izgovor” menadžmenta za prinudne odmore.

”To se jasno može videti na osnovu činjenice da je trenutno u NIS-u zaposleno 2.000 radnika preko uslužnih kompanija koji rade posao isto onako kako su ga obavljali radnici koji su poslati na odmore”, piše u saopštenju.

Sindikat je dodao da je svima poznato da je NIS jedna od najuspešnijih kompanija u Srbiji kada se govori o profitu i ocenio da je istovremeno „u kategoriji odnosa prema zaposlenima jedna od najgorih”.

Nezavisni sindikat Naftagasa ranije je poslao pisma predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću i premijer Ivici Dačiću, ali od njih nije dobio odgovore.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!