28 posto Grka bez posla

Prije izbijanja krize, u augustu 2008. godine, nezaposlenost u ovoj zemlji iznosila je samo 7,3 posto

12. sep 2013

Galopirajuća nezaposlenost u Grčkoj dostigla je 28 posto, a 59 posto mladih ljudi trenutno je bez posla.

Zavod za statistiku objavio je da je nezaposlenost porasla u odnosu na prošlogodišnju, koja je iznosila 24,6 posto.

Prije izbijanja krize, u augustu 2008. godine, nezaposlenost u Grčkoj iznosila je samo 7,3 posto.

Prema zvaničnim podacima, bez posla je ukupno oko 1,4 miliona Grka, dok se oko 3,3 miliona smatra „neaktivnim“. Samo oko 3,6 milona Grka radi.

Ekonomski analitičari upozoravaju da su posebni porezi, rezanja plata i ostale mjere – koje su nametnute da bi bili ispunjeni zahtjevi međunarodnih kreditora – uništile grčki privatni sektor.

Nove mjere štednje

Grčka Vlada i dalje vjeruje da bi kriza trebala biti okončana iduće godine.

Grčki Parlament usvojio je u prije dva mjeseca nove mjere štednje, koje uključuju kontroverzni plan otpuštanja i premještanja oko 25.000 radnika javnog sektora, unatoč masovnim protestima protiv reformi neophodnih za nastavak isplate međunarodne pomoći.

Zakonom usvojenim u Parlamentu, koji je ocijenjen kao prvi veliki ispit za premijera Antonisa Samarasa, bit će stvorene pretpostavke da Grčka dobije novu pomoć u vrijednosti 6,8 milijardi eura.

Prema predloženim reformama, radnici javnog sektora, uključujući nastavnike i policiju, imaju na raspolaganju osam mjeseci da nađu novi posao, ili da prihvate onaj koji će im biti ponuđen. U suprotnom će biti otpušteni.

Grčku je suočena sa serijom bolnih reformi u zamjenu za 240 milijardi eura pomoći od Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga