Nezapamćen vandalizam na somborskom groblju

"Kamere zabeležile pet osoba"

19. mar 2019

Petnaest nadgrobnih spomenika na Velikom katoličkom groblju u Somboru porušeno je u noći između subote i nedelje. Na osnovu snimaka sa sigurnosnih kamera policija je identifikovala i uhapsila dvojicu mladića pod sumnjom da su počinili krivično delo povrede groba.

Direktor somborskog JKP Prostora u čijoj nadležnosti je groblje za Infonet je potvrdio da su kamere zabeležile pet osoba, četiri mladića i jednu devojku.

„Gledam te snimke, jasno vidim njihova lica i to šta su radili te noći. Nosili krstove, nešto radili sa njima, nejasno je tačno šta, a potom su ih lomili. Vidi se i kako ruše nadgrobne spomenike, koji su smaknuti sa osnovnog postolja”, rekao je za Infonet direktor JKP Prostora.

Međutim, iz Policijske uprave Sombor danas je saopšteno da su uhapšena dva mladića A. N. (2000) iz Sombora i D. T. (1998) iz Stanišića uz sumnju da su u noći između 16. i 17. marta ove godine oštetili 15 spomenika na Velikom katoličkom groblju u Somboru. Po nalogu tužioca određen im je pritvor do 48 sati, potvrdili su u PU Sombor.

Za još tri osobe čije prisustvo su zabeležile sigurnosne kamere nije postojao osnov krivično gonjenje, jer, kako je nezvanično potvrđeno u PU Sombor, nisu učestvovale u samom činu rušenja spomenika.

U PU Sombor naglašavaju da vandalski čin nije ni nacionalno, ni verski motivisan.

Materijalne štete na porušenim spomenicima gotovo da i nema i svi će biti vraćeni na postolja, saopštili su JKP Prostor pod čijom ingerencijom je 37 grobalja na teritoriji Sombora.

U somborskoj opštini ne pamte sličan slučaj još od vandalizma kada je 2009. godine na Pravoslavnom groblju u Staparu porušeno i polomljeno gotovo 480 spomenika, kako je utvrđeno u sudskom postupku pred Osnovnim sudom u Somboru. Za ovo krivično delo, kako pisali mediji, osumnjičen je Zoran Bojanić (41) koji je proveo nekoliko nedelja na psihijatrijskom lečenju da bi kasnije bio pušten na slobodu.

Ranka Ivanoska (Autonomija, foto: Facebook Dalibor Leskovar)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga