Nevladine organizacije pozvale građane na obeležavanje godišnjice zločina u Štrpcima

"Porodice žrtava 26 godina čekaju na sudsku pravdu u Srbiji i na priznanje statusa porodica civilnih žrtava rata"

26. feb 2019

Više organizacija cilnog društva (OCD) pozvale su građane, predstavnike institucija, medija i nevladinih organizacija da im se u sredu, 27. februara u 15:48 časova, pred ulazom u Glavnu železničku stanicu u Beogradu pridruže na obeležavanju 26. godišnjice zločina u Štrpcima.

„Tog dana su pripadnici Vojske Republike Srpske, na železničkoj stanici u Štrpcima, iz voza koji je saobraćao na relaciji Beograd–Bar izveli i ubili 20 putnika, civila nesrpske nacionalnosti. Fond za humanitarno pravo, Žene u crnom, Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda i Inicijativa mladih za ljudska prava podsećaju da porodice žrtava 26 godina čekaju na sudsku pravdu u Srbiji i na priznanje statusa porodica civilnih žrtava rata“, navodi se u zajedničkom saopštenju OCD.

Oni podsećaju da su porodice žrtava suočene i sa dvodecenijskim ignorisanjem državnih organa, koji im uskraćuju prava samo zbog toga što su stradali van teritorije Srbije, iako su bili njeni građani.

„Na neadekvatnost postojećeg zakonskog rešenja i njegovo diskriminatorno sprovođenje već godinama ukazuju žrtve i njihova udruženja, FHP i druge organizacije civilnog društva. Uprkos ozbiljnim primedbama domaćih i međunarodnih aktera, taj zakon još uvek nije promenjen, već je Ministarstvo za rad u avgustu 2018. godine izradilo Nacrt zakona o boračko-invalidskoj zaštiti koji zadržava diskriminatorna rešenja„, navodi se u saopštenju.

FHP, Žene u crnom, Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda i Inicijativa mladih za ljudska prava zahtevaju od institucija Srbije da efikasno sprovedu krivični postupak za ovaj zločin, a Ministarstvo za rad i druge nadležne institucije da donesu novi zakon, koji sadrži normativna rešenja za ostvarivanje prava žrtava u skladu sa međunarodnim ugovorima o zaštiti ljudskih prava i drugim međunarodnim standardima u pružanju reparacija žrtvama.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga