Neustavne odredbe Zakona o filmu

Neustavne su odredbe kojima je predviđeno da se novac za podsticanje razvoja kinematografije obezbeđuje i uzimanjem sredstava od RRA i RATEL-a

06. apr 2014

Ustavni sud utvrdio je da su neustavne odredbe člana Zakona o kinematografiji, kojima je predviđeno da se novac za podsticanje razvoja kinematografije obezbeđuje i uzimanjem sredstava od Republičke radiodifuzne agencije i RATEL-a, objavljeno je na sajtu suda.

Zakonom je utvrđeno da se sredstva za podsticanje domaće kinematografije obezbeđuju iz budžeta, zatim 1,5 odsto od ostvarene mesečne pretplate za Radio-televiziju Srbije, 20 odsto sredstava koja naplaćuje RRA i 10 odsto sredstava koja naplaćuje RATEL.

Inicijativu za ocenu ustavnosti tih odredbi podneli su ANEM i RATEL. ANEM je Ustavnom sudu podneo inicijativu navodeći da su sporne odredbe u direktnoj suprotnosti s važećim propisima iz oblasti radiodifuzije i Medijskom strategijom i da bi njihova primena mogla da drastično negativno utiče na funkcionisanje sektora radiodifuzije i elektronskih komunikacija u Srbiji.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga