- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Nesvrstani: Od Beograda do Beograda

Izložba „Nesvrstani: Od Beograda do Beograda“, povodom obeležavanja 50 godina od Prvog samita nesvrstanih , otvorena je u Kući cveća u Beogradu, a istovremeno je u Muzeju „25. maj“ otkrivena reljefna mapa Titovih putovanja.

Reljefna mapa, na zidu u Muzeju je napravljena prilikom otvaranja tog muzeja 1962. godine, i bila je poklon grada Beograda, Josipu Brozu Titu, a pokrivena je zidom 2007. godine zbog potreba izložbi.

Ministar kulture, informisanja i informacionog društva Predrag Marković otvorio je izložbu „Nesvrstani:Od Beograda do Beograda“ i tom prilikom razbio poslednji deo zida koji je prekrivao reljef.

Predrag Marković je na otvaranju izložbe rekao da Srbija ovih dana dokazuje da čuva svoje bogato nasleđe, od neolitskog perioda, preko antičkih gradova, srednjevekovnih dvoraca, do najnovijeg nasleđa.

Prema njegovim rečima, izložba je postavljena povodom obeležavanja 50 godina od Prvog samita nesvrstanih u Beogradu i sadrži 32 eksponata, koji su uglavnom pokloni, koje je Josip Broz Tito dobijao od vladara i predstavnika zemalja učesnica Samita.

„Neki od tih eksponata predstavljaju kulturna dobra zemalja iz kojih su, pa se tako mogu videti pokloni Fidela Kastra, srebrna kutija za cigarete, poklon etiopskog cara Hajla Selasija, bronzana statua Boga Ozirisa iz šestog veka pre nove ere, koja je poklon predsednika Ujedinjenih Arapskih Republika Anvara el Sadata“, rekao je on.

Marković je istakao da je važno da čuvamo prošlost koja je nastajala na ovom tlu, kao i da je potrebno srušiti sve zidove koji kriju istorijske dokaze, kao što je zid u Muzeju „25. maj“ koji je zaklanjao reljefnu mapu.

Direktorka Muzeja istorije Jugosloavije Katarina Živanović rekla je da su za izložbu korišćeni i eksponati iz Muzeja afričke umetnosti, kao i da će postavka biti otvorena do 2. oktobra 2011. godine.

Prema njenim rečima, reljefna mapa je pokrivena 2007. godine, zbog izložbenih aktivnosti, ali od sada ta mapa, koja prikazuje mesta koje je Tito obišao do 1962. godine, neće biti pokrivana.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!