Nesuglasice oko imenovanja urednika programa na hrvatskom jeziku

Nesuglasice oko načina imenovanja odgovornog urednika programa na hrvatskom jeziku Radio-televizije Vojvodine

20. feb 2012

Novinar programa na hrvatskom jeziku Radiotelevizije Vojvodine (RTV) i pokrajinski poslanik Dragan Jurakić optužio je danas generalnog direktora te medijske kuće Sinišu Isakova da je ignorisao konkurs i iskoristio diskreciono pravo za imenovanje odgovornog urednika programa na hrvatskom, koji je odbacio te optužbe.

Za vršioca dužnosti odgovornog urednika programa na hrvatskom jeziku RTV-a 8. februara imenovan je novinar Ivan Benašić, koji je i član Upravnog odbora RTV-a.

Jurakić je u saopštenju za javnost naveo da je rukovodstvo RTV-a još u februaru prošle godine raspisalo javni konkurs za odgovornog urednika, na koji se javio i on, ali je generalni direktor „ignorisao” konkurs.

Siniša Isakov je u današnjem saopštenju za javnost naveo da se nije odlučio ni za jednog od prijavljenih kandidata i da su oni bili obavešteni o tome. Dodao je da će novi konkurs biti raspisan nakon usaglašavanja internih akata RTV-a sa Zakonom o nacionalnim savetima manjina i objasnio da će do tada poslove obavljati vršilac dužnosti odgovornog urednika.

Dragan Jurakić je u svom saopštenju naveo da je u proteklom periodu obavljao funkciju odgovornog urednika, iako to nije bilo formalizovano.

Dodao je da, mimo običaja, Nacionalni savet Hrvata nije konsultovan prilikom izbora Benašića za vršioca dužnosti odgovornog urednika i ocenio da je nedopustivo da odgovorni urednik bude osoba koja je istovremeno i član UO RTV-a. Ocenio je da je na taj način generalni direktor Isakov poništio legitimnu volju hrvatske nacionalne manjine na pokrajinskom javnom servisu RTV-u.

„Nedopustivo je da hrvatska manjina ostane talac negativnih stereotipa o takozvanoj kolektivnoj krivici i nepatriotskom raspoloženju i u javnim ustanovama. Neodrživo je da po tom modelu Hrvati u Srbiji zaslužuju podozrivost i nadzor umesto pravno uređenog demokratskog zivota”, naveo je Jurakić.

Dragan Jurakić je pokrajinski poslanik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, na listi koalicije Zajedno za evropsku Vojvodinu.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Branik srBstva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga