Nestranački ali politički Marš za nauku sutra u Beogradu

"Važno da polje nauke ostane slobodno i nezavisno jer pomaže da se neguje kritičko mišljenje"

21. apr 2017

Marš za nauku biće održan sutra u Beogradu, a na njega su pozvani svi naučncici i istraživači iz Srbije, kao i oni kojima je stalo do nauke, saopštio je danas Institut za filozofiju i društvenu teoriju iz Beograda.

“Ovaj marš je nestranački, ali je politički jer zahteva da se kreatori politika vode naučno zasnovanim argumentima u javnom interesu. Naučno mišljenje ne sme biti podređeno bilo kakvom obliku kratkoročnog i kratkovidog političkog interesa. Stoga, marširamo zajedno protiv politika koje marginalizuju, zloupotrebljavaju i ograničavaju nauku”, navodi se u saopštenju za javnost.

Okupljanje je zakazano za subotu u 17 sati ispred zgrade Srpske akademije nauka i umetnosti, nakon čega će okupljeni prošetati rutom Studentski trg – Muzej Nikole Tesle – Nemanjina – Narodna skupština.

„Marširamo zajedno i tražimo: transparentnost i uključenost u donošenju odluka, finansiranje nauke koje nije na granici održanja, i vraćanje dostojanstva i integriteta u nauci. Na nama je da postanemo jači glas u svojim zajednicama i da omogućimo svima da razumeju i cene vitalni doprinos koji nauka pruža društvu. Stoga, marš za nauku traži vraćanje glasa nauci“, ističe se u saopštenju.

Marš za nauku se na Dan planete Zemlje održava širom sveta i predstavlja zajednički pokušaj naučnika i naučnica da na globalnom nivou odbrane ključnu ulogu koju nauka ima za društvo: zdravlje, sigurnost, ekonomiju i politiku, da afirmišu kritičko mišljenje, te politiku koja se zasniva na činjenicama i argumentima, navodi se u saopštenju za javnost.

Dodaje se da je važno da polje nauke ostane slobodno i nezavisno, jer je posvećeno opštem dobru, jer je u osnovi demokratije i jer pomaže da se neguje kritičko mišljenje.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: 2021
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga