Nestali novinar bio pozvan da dostavi dokaze nakon pitanja postavljenih Vučiću

Vučić optužio Cvetkovića da laže, da je politički aktivista i da se ponaša "uličarski"

15. juna 2018

Nestali novinar Stefan Cvetković prošle godine je na konferenciji ya novinare u Vladi Srbije postavljao pitanja tadašnjem premijeru Aleksandru Vučiću u vezi sa dokazima koje e izneo o pripremi rkađe na predsedničkim izborima, nakon čega mu je policija uručila poziv kako bi kao građanin policiji dostavio informacije o iznetim dokazima.

Cvetković je tada agenciji Beta pokazao poziv u kojem piše da treba da se odazove policiji, “radi prikupljanja obaveštenja u vezi sa članovima 154 do 162 Krivičnog zakonika Srbije”.

Reč je o članovima zakona kojima se sankcioniše zloupotreba prava glasanja na izborima.

Cvetković je dodao da se odazvao tom pozivu.

Prethodno je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije u martu 2017. godine rekao da postoje snimci, na kojima se jasno čuje da se trojica ljudi iz Srpske napredne stranke (SNS) pozivaju na Vučićevog brata Andreja i da “traže reket i ozbiljan novac”.

“Dobio sam to od vas, prosledili su mi. Hajde, molim vas, da idemo, krivična prijava i odmah u tužilaštvo. Hajde, ko boga vas molim. Ja znam da vi dobro znate da je moj brat pošten baš kao i ja. Ja nikad nisam čuo za ta lica. Na mene se, inače, samo da vam kažem, svakog dana poziva bar stotine njih, koji me nikada nisu videli u životu. Svako ko vam ponudi bilo šta, odmah meni javite u kancelariju. I sam ću to da istražim i naši nadležni državni organi”, odgovorio je Vučić na to Cvetkovićevo pitanje.

Stefan Cvetković je zatim rekao da visoki funkcioner SNS-a Jovan Daja iz Bele Crkve “ovih dana tvrdi da vi pripremate krađu izbora i da su vaši instrumenti ucene, prisila i pretnje”.

“Pre bih se ubio pre nego što bih ukrao bilo šta, a kamoli jedan glas. I nemojte da izmišljate! Za mene nema veće sramote nego da neko pomisli na to. Pre bih se sam ubio, a nisam samoubica, nego da bilo kad pomislim nešto slično. To je laž iz štaba dosovskih kandidata, jer znaju da gube izbore, znaju da im narod ne veruje ništa. Zna narod da su ih opljačkali, da su im sve oteli. A vas molim da sa svim što ste rekli odete u tužilaštvo, sve prijavite i siguran sam da ćete dobiti odgovor od njih, po svim pitanjima, jer sva ta lica moraju da budu privedena i odgovor mora da se pruži. A pretpostavljam da ćete i vi neke odgovore morati da date”, poručio je Vučić.

On je Cvetkovića potom optužio za “uličarsko ponašanje”. “Pošto ste politički aktivista, pošto ste iznosili različite laži, pošto ste već učestvovali u mitinzima političkih protivnika, ja sam i vama dozvolio da ovde govorite šta hoćete. Sve ste izmišljali, kao što ste i ovo izmislili. Jedva čekam da nadležnim organima pokažete to što imate. Sram vas bilo. To je način na koji vi funkcionišete”, kazao je Vučić.

Stefan Cvetković je rekao da će podneti krivičnu prijavu protiv sebe, ali i protiv Aleksandra Vučića.

On je naveo da će podneti krivičnu prijavu kojom će tražiti kaznu za sebe, ako se dokažu navodi zamenika predsednika opštine Bela Crkva Jovana Daje da je on „strani plaćenik, samozvani novinar i lažni magistar“ i da se finansira iz fondova Džordža Šoroša, a da će, ako se to ne dokaže, tražiti da Daja bude kažnjen.

Cvetković je rekao i da će podneti krivičnu prijavu protiv Vučića, kao “organizatora kriminalne grupe” koja, prema Dajinim navodima, sprema krađu izbora, reketira neistomišljenike i vrši pritiske.

On je upitao Vučića da li mu je poznato da je jedan visoki funkcioner SNS-a uzeo novac od tajkuna, da li će taj funkcioner kojeg nije imenovao i njegov otac govoriti na mitingu SNS-a u Kragujevcu i da li će, ako je tačno da je uzimao novac od tajkuna, podneti ostavku na premijersko mesto i povući se iz predsedničke trke.

(Autonomija/Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Mali šef
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga