Nesebični heroji australijske katastrofe

Oni su inače vodoinstalateri i medicinske sestre, ali trenutno su samo jedno: vatrogasci. To su ljudi koji dobrovoljno pomažu u gašenju požara u Australiji i veliki su, nesebični heroji

09. jan 2020

Sinčić poginulog vatrogasca još koristi cuclu. Ali na sahrani oca nosio je uniformu. Pred njim je šef vatrogasaca savezne države Novog Južnog Velsa i kači mu orden za hrabri angažman njegovog oca.

To je slika puna simbolike: u Australiji je u borbu protiv vatrene stihije uključeno oko 200.000 dobrovoljnih vatrogasaca. Oni su na terenu dan i noć. Rade sve do potpune iscrpljenosti.

I postali su junaci te katastrofe, slično kao što je to bilo i u danima nakon terorističkih napada 2001. u SAD. Požari, koji su posebno uzeli maha na jugoistoku Australije, mnogo su opasniji i počeli su ranije nego prošlih godina.

Brižit Luis je i sama izgubila svoju kuću u Sidenju. Prekjuče je njena brigada po prvi put od oktobra imala kratki predah. „Bilo je nemilosrdno, mnogo duže nego inače“, priča Brižit Luis za nemačku novinsku agenciju dpa. I naglašava da bi posledice požara bile još katastrofalnije da se u gašenje nisu uključile hiljade dobrovoljaca poput nje. I da bi bilo daleko više mrtvih.

U saveznoj državi Novi Južni Vels do sada je poginulo 20 ljudi. Brižit Luis, po zanimanju inače medicinska sestra, kaže da su njene kolege vatrogasci za nju kao porodica. Ipak dodaje: „Ali to neće platiti moje račune.“ Naime, zbog požara nije bila na poslu još od oktobra.

Svaka čast dobrovoljcima

Dobrovoljci, vatrena stihija i vlada – to je posebna tema. Australijski premijer Skot Morison našao se na meti kritika, i to ne samo zbog svog odlaska na godišnji odmor na Havaje upravo u vreme teških požara. On je u decembru na pitanje koliko dugo će još vatrogasci-dobrovoljci da rade besplatno, odgovorio da su „oni sami hteli da budu tamo“. Kasnije je obećao odštetu u iznosu od 6.000 australijskih dolara za svakog dobrovoljca. I još: kada je Morison mobilisao vojne rezerviste, šefovi vatrogasnih službi žalili su se da su za to saznali tek iz medija.

Nevil Stjuart, šef vatrogasaca iz predgrađa Melburna, dobro zna kako izgleda borba protiv šumskih požara već više od 20 godina. „ Ali ove godine je potpuno drugačije“, zabrinuto komentariše. U njegovom kraju doba požara obično počinje tek polovinom januara, ali ove godine je vatra počela da guta sve pred sobom već u decembru.

Stjuart je inače po profesiji vodoinstalater. On smatra da su dobrovoljci, koji su glavna uzdanica čitavog sistema, bolji od profesionalnih vatrogasaca. Kaže da su profesionalci suviše skupi, jer u periodu kada nema šumskih požara često imaju samo tri ili četiri intervencije godišnje.

Nemački vatrogasci dive se svojim australijskim kolegama. Karl-Hajnc Knor, potpredsednik Njemačkog vatrogasnog saveza, kaže za dpa da njegove kolege „postižu nemoguće“. On napominje da vatrogasci u Nemačkoj nisu suočeni s tako velikim izazovima, ali podseća da i oni zavise od angažmana dobrovoljaca.

Velikodušna pomoć stradalima

I u Holivudu poznate osobe na sva usta hvale australijske vatrogasce. Tamo se naveliko skuplja i novac za pomoć. Australijska komičarka Selest Barber prikupila je oko 25 miliona evra. I druge organizacije poput Crvenoga krsta prikupile su milione.

Dobrovoljni prilozi su „krajnje velikodušni“, kaže Šejn Ficsimons, šef vatrogasaca iz Novog Južnog Velsa. Sada bi, kaže, trebalo videti gde da ode taj novac. Za mnoge dobrovoljce to je sigurno pozitivna vest.

A Ficsimons je opet morao na sahranu jednog kolege. Taj 36-godišnjak je treći vatrogasac koji je stradao nakon izbijanja požara u Novom Južnom Valesu. Ficsimons je ćerkici poginulog kolege na sprovodu u Sidneju mogao samo da kaže da je njen tata bio veliki heroj.

(Deutsche Welle / Foto: Reuters / NSW Rural Fire Service)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga