Neredi ispred kiparskog parlamenta

Demonstranti su u pokušaju da upadnu u skupštinu u kojoj je u toku bila rasprava o privatizaciji telekoma, elektrodistribucije i luka, policiju gadjali kamenicama, plastičnim flašama i voćem

25. feb 2014

Ispred kiparskog parlamenta danas su izbili neredi na skupu protiv privatizacije nekoliko javnih preduzeća, a grupa demonstranata pokušala je da upadne u tu zgradu.

Demonstranti su u pokušaju da upadnu u skupštinu u kojoj je u toku bila rasprava o privatizaciji telekoma, elektrodistribucije i luka, policiju gadjali kamenicama, plastičnim flašama i voćem, naveli su očevici.

Demonstranti, koje su činili zaposleni u tim javnim preduzećima, probili su jedan kordon policije, ali nisu uspeli da udju u parlament.

Sindikati preduzeća za električnu energiju pozvali su svoje članove na održavanje štrajka u utorak, najavljujući i prekide u snabdevanju strujom.

Kiparska vlada obećala je radnicima da će njihova prava biti zaštićena i da će im biti ponudjene akcije preduzeća, ali joj sindikati zameraju da se preduzeća prodaju po niskim cenama.

U tri preduzeća koja su planirana za privatizaciju zaposleno je više hiljada ljudi, medju kojima vlada veliki strah od otpuštanja.

Nezaposlenost na Kipru dostigla je rekordnih 17 odsto.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga