Neradni dan u Makedoniji radi ekološke akcije

Sve državne institucije, uključujući i univerzitete i škole zatvorene su zbog pošumljavanja. Zasađeno je nešto više od tri miliona sadnica

22. nov 2012

U Makedoniji je srijeda bila neradni dan. Vlada već petu godinu zaredom poziva građane da budu dio ekološke akcije pošumljavanja zemlje. Kako bi akcija bila uspješnija, Vlada je organizirala i besplatne autobuse.

Saši Jovanoviću ovo je peta godina da učestvuje u akciji pošumljavanja. Kaže da hoće da oplemeni budućnost kako bi život bio ljepšiji, izvještava iz Skoplja Ismail Sinani.

„Mi radimo u firmi „Makedonske šume“. To smo učili, to volimo, i to radimo. Završili smo fakultet za ovo i  ja uživam u ovoj akciji“, objašnjava Jovanović, koji je državni službenik.

Zasađeno tri miliona sadnica

Za neke je to obaveza svakog građanina Makedonije zbog novih generacija.

„Danas smo došli da sadimo drveće, da sadimo našu budućnost. Zato učestvujem svake godine“, kaže Verica Panić, državna službenica.

Istog mišljenja je i Mihail Kostov, učenik, koji upućuje apel svojim vršnjacima u Evropi.

„Mi sadimo drveće, sadimo našu budučnost. Dođite ivi da nam pomognete da učinimo budućnost ljepšom za vas i za iduće generecije.“

Sve državne institucije, uključujući i univerzitete i škole zatvorene su zbog pošumljavanja. Samo danas je zasađeno nešto više od tri miliona sadnica. Pokrovitelj ove akcije je Vlada. To su pokazali i ministri svojim učešćem.

Ova već tradicionalna ekološka akcija ima i svoju ekonomsku stranu. Koja je cijena za pošumljavanje – niko godinama ne daje odgovor. Ministar finansija ističe ulaganje u budućnost.

Zoran Stavrevski, ministar finansija, kaže: „Cijena nije toliko velika kad se računa doprinos ove akcije za budućnost Makedonije.“

O cijeni se ne govori

I dok ministar ne spominje trošak po tržištnim cijenama, akcija pošumiljavanja u srijedu koštala je više miliona eura.

Ako je na tržištu cijena jedne sadnice oko dva eura, onda je cijena oko šest miliona i četiristo hiljada eura.

Do kraja godine planirano je da se da se zasadi još oko dva miliona. To će povećati cijenu na deset miliona i 400 hiljada eura.

Ako na ovu cijenu dodamo i 30.400.000  sadnica koje su korištene pri pošumljavanju od 2008.  do 2011. godine, onda dobijamu cifru preko 60 miliona eura.

Do sada je pošumljenooko trinaest hiljada hektara zemljišta.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga