Nepravosnažno oslobođen bivši poslanik Jobika zbog napada na Pastora

Jedna osoba proglašena krivom zbog vandalizma

22. sep 2015

Bivši poslanik Jobika u mađarskom parlamentu Tamaš Gaudi – Nađ koga je tužilaštvo optužilo da je bio inicijator napada na predsednika Saveza vojvođanskih Mađara Ištvana Pastora oslobođen je u prvom stepenu zbog nedostatka krivičnog dela, preneo je danas portal Vajdasag Ma.

Centralni okružni sud u Pešti je presudio da se ne može govoriti o podsticanju, jer Gaudi-Nađ u govoru na trgu ispred mađarskog parlamenta nije pominjao konkretnu akciju. Tužilaštvo je tvrdilo da je pod utiskom govora navedenog poslanika Jobika više osoba preteći nastupilo protiv Pastora.

Kako se navodi, žena koja je pljunula Pastora proglašena je krivom zbog vandalizma i ona je dobila kaznu od 270 časova društveno korisnog rada.

Druga žena, takođe optužena da je vređala Pastora, oslobođena je usled nedostatka dokaza.

Pastor je 6. maja prošle godine napuštao konstitutivnu sednicu novog saziva mađarskog parlamenta ispred koje su pripadnici Jobika demonstrirali. Gaudi-Nađ je, ugledavši Pastora, uzeo mikrofon od govornika i okupljenima skrenuo pažnju na predsednika SVM, nazvavši ga istaknutim izdajnikom Južnih krajeva, dodavši da je reč o političaru iz koristi koji prilaže glasove zavaranih Mađara.

Sud je ocenio da su pozvani svedoci, pa i policajci, svedočili nasuprot optužnice. Tužilac je najavio žalbu u sva tri slučaja, dok će se advokat osuđene takođe žaliti i tražiti blažu kaznu.

(Vajdasag Ma)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga