„Nepoznati vandali“ sa imenom i prezimenom

"Mediji" poput Novina novosadskih i starijeg im brata Kurira izvestili da su "vandali oskrnavili" zgradu KC, u kojoj, sa tompusom i viskijem u rukama, činodejstvuje digitalni vladika F.

26. okt 2013

Građanska inicijativa “Novosadsko ubrojčavanje” saopštila je danas da je u akciji, u kojoj su Kulturni centar Novog Sada (KCNS) izlepili papirima sa porukom “bojkot” i “otpor”, iskazala svoj stav prema cenzuri umetničkih dela i nestručnom vođenju kulturnih institucija u Novom Sadu.

Kako je saopšteno, dvadesetak društvenih aktivista i aktivistkinja su nakon tribine “Građanski otpor kampanji straha” u Nezavisnom društvu novinara Vojvodine, prošetali do KCNS i iskazali svoj stav prema nedavnim događajima u ovoj gradskoj instituciji kulture.

Grupa je selotejpom na prozore galerije izlepila papire na kojima je pisalo „bojkot“ i „otpor“, potom su se fotografisali i potpisali svojim punim imenom i prezimenom.

“Na ovaj način grupa je izazila svoje nezadovoljstvo prema nedavnoj cenzuri izložbe studenata akademije i zabrani izlaganja rada Danijele Tasić u galeriji KCNS. U akciji koja je trajala desetak minuta, nije oštećena imovina, a zaposleni su se zajedno sa aktivistima smejali ovom činu”, navodi se u saopštenju.

KC NS

Stalna postavka u KC NS

Inicijativa „Novosadsko ubrojčavanje“ ironičan je naziv koji referiše na nedavni konkurs KCNS za izmišljanje nove reči za digitalizaciju (ubrojčavanje) i nastala je kroz ideju nekolicine građana da se na neki način oglase povodom svih skorašnjih cenzura u Novom Sadu.

Kako su ovi aktivisti naveli, odluka KCNS da zabrani izlaganje slike na kojoj je prikazana ljudska figura bez lica raširenih ruku sa novčanicama u rukama, kao i odluka Univerziteta u Novom Sadu da zabrani studentski „Kampus fest“, direktno su inspirisale njihovo okupljanje.

Inicijativa „Novosadsko ubrojčavanje“ postala je najvidljivija na društvenoj mreži Fejsbuk (Facebook), na kojoj građani objavljuju svoje fotografije u pozi figure sa cenzurisane slike, a fotografije stižu i iz celog sveta i Evrope.

Nakon akcije policija je obavila uviđaj, a pojedini „mediji“ poput „Novina novosadskih“ i starijeg im brata „Kurira“ u svom „objektivnom“ stilu izvestili su da su „vandali oskrnavili“ zgradu KCNS, u kojoj kao direktor, sa tompusom i viskijem u rukama, činodejstvuje digitalni vladika Fajgelj.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Mali šef
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga