Nepoznate osobe pratile i fotografisale novinarke CINS-a

Novi pokušaj zastrašivanja koji bi trebalo da obeshrabri novinarke i novinare

02. nov 2016

 

Direktor Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) Branko Čečen izrazio je danas zabrinutost jer su u poslednjih nekoliko dana nepoznate osobe u više navrata pratile i fotografisale četiri novinarke CINS-a.

„Veoma smo zabrinuti jer do fizičkih napada na novinare uvek dolazi posle praćenja i prikupljanja informacija o njihovom kretanju“, rekao je Čečen za agenciju Beta i dodao da su novinarke 28. i 29. oktobra fotografisane na ulazu u zgradu redakcije i kafeima.

Prema njegovim rečima, slični incidenti su se dešavali i tokom oktobra, kada su jednoj novinarki u prolazu dobacili „opet rušiš državu“.

Svi slučajevi prijavljeni su Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije i Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu, dodao je on.

CINS te postupke, kako je dodao, smatra pokušajem zastrašivanja koji bi trebalo da obeshrabri novinarke i novinare i navede ih da odustanu od rada na desetak tema koji je u toku, ili da ne nastave rad na već objavljenim.

„Ovi incidenti nas neće sprečiti da nastavimo da objavljujemo sve priče koje možemo da dokažemo“, dodao je Čečen.

Čečen je naveo da je CINS dokazao svoj profesionalni i društveni kredibilitet sa više od 140 objavljenih istraživačkih priča, šest nacionalnih nagrada za istraživačko novinarstvo i ni jednom jedinom uspešnom tužbom protiv sebe.

Kako se dodaje, CINS očekuje da njegov profesionalni i društveni kredibilitet bude zaštićen, kao i pravo svih da svoj posao obavljaju bez ugrožavanja, zastrašivanja i pritisaka.

CINS je dodao da će nastaviti da istražuje teme koje smatra važnim za živote velikog broja gradjana Srbije.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga