- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Nepodobni građani: Priče o proterivanju Hrvata iz Vojvodine

Na portalu „Neispričane priče“ (www.neispricaneprice.com) danas u 18 časova biće otvorena sekcija „Nepodobni građani“ sa pričama o proterivanju hrvatskog stanovništva iz Vojvodine tokom devedesetih godina.

Tokom projekta „Nepodobni građani“, koji je realizovao Vojvođanski građanski centar, skupljene su izjave građana koji su proterani, članova njihovih porodica, svedoka samih događaja, aktivista civilnog društva u Srbiji i Hrvatskoj, kao i sudska i arhivska medijska građa iz tog vremena.

Autor projekta je istakao da dve decenije nakon ovih događaja, stanovnici Vojvodine gotovo da ne znaju za njih, te da oni blede iz kolektivnog sećanja. Putem programa i web platforme neispricaneprice.com, dodaje se, priče će biti sačuvane od zaborava.

„Zarad neponavljanja, uspostavljanja i očuvanja kulture sećanja, ova platforma će predstavljati objedinjeno mesto pamćenja i sećanja na ljude i događaje iz vremena ‘nepodobnih građana'“, poručio je autor projekta.

Program pod nazivom „Neispričane priče“ nastao je iz potrebe da se osvetle bitni slučajevi masovnih kršenja ljudskih prava koji su se desili na teritoriji Vojvodine tokom devedesetih godina prošlog veka, ali i ukaže na hrabre poteze pojedinaca u tom periodu. „Neispričane priče“ kao svoj osnovni cilj ima dekonstrukciju zaborava i očuvanje sećanja na bitne događaje iz bliske prošlosti u kolektivnoj memoriji stanovništva kao jedan od osnovih preduslova neponavljanja.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!