Neosetljivost građana na nasilje prema LGBT osobama

Parada ponosa nije jedini i najvažniji događaj ali je važan jer pokreće niz društvenih i političkih pitanja i predstavlja manifestaciju kojom se slave ljudska prava

15. maj 2012

Organizacija za lezbejska ljudska prava Labris upozorila je danas na rastuću neosetljivost građana u Srbiji na nasilje prema LGBT populaciji i zatražila da se to nasilje tretira kao zločin iz mržnje.

U preporukama državnim organima za unapređenje položaja LGBTIQ populacije iz godišnjeg izveštaja Labrisa za 2011. godinu zatraženo je uvođenje krivičnog dela zločina iz mržnje u postojeći Krivični zakonik, kao i procesuiranje svih slučajeva nasilja prema LGBTIQ osobama.

Na konferenciji za novinare, na kojoj je predstavljen izveštaj o položaju LGBT populacije, Jovanka Todorović-Savović ukazala je na silne pretnje upućene organizatorima uoči prošlogodišnje Parade ponosa koju je MUP zabranio.

Ona je ukazala i na izjave pojedinih političara o Paradi kao što su izjave ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića, predsednika Srbije Borisa Tadića i gradonačelnika Jagodine Dragana Markovića, kao i da se na Paradu gledalo kao na događaj koji će da pokrene salvu problema.

Kao dobru izjavu, ona je navela reči lidera Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenada Čanka koji je upozorio da se zabranom Parade fašizam vraća u Srbiju na mala vrata.

Ona je navela da se o Paradi više pričalo na jedan senzacionalistički način, ali da je utisak da je izostala ozbiljna akademska rasprava o problemima LGBT populacije.

Parada nije jedini i najvažniji događaj ali je važan jer pokreće niz društvenih i političkih pitanja i predstavlja manifestaciju kojom se slave ljudska prava, kazala je Jovanka Todorović-Savović i dodala da se žalba zbog odluke o zabrani Parade nalazi pred Ustavnim sudom i Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu.

Nije samo problem neosetljivost građana već i nekažnjivost za govor mržnje, kazala je predstavnica Labrisa.

Kako je rekla, u 2011. godini Labrisovom pravnom savetovalištu obratilo se šest osoba iz Srbije i jedna devojka iz BiH zbog diskriminacije i uskraćivanja prava u oblasti bezbednosti, obrazovanja, zdravstva, administracije i pružanja usluga.

Prema njenim rečima, bilo je i puno onih koji su se savetovalištu obraćali samo da dobiju informaciju kako se dobija azil jer su želeli da napuste Srbiju zbog diskriminacije.

Ona je navela da se savetovalištu obratila i devojka koja nije dobila uverenje o slobodnom bračnom statusu u Srbiji koje joj je bilo potrebno da bi se registrovala sa svojom partnerkom u inostranstvu.

„O tome smo izvestili poverenicu za zaštitu ravnopravnosti Nevenu Petrušić i nadamo se da ćemo zajednički ukloniti ovu diskriminatorsku praksu“, rekla je Jovanka Todorović-Savović.

Labris je 2011. zbog govora mržnje i poziva na nasilje podneo poverenici tri pritužbe, koje se odnose na Dragana Davidovića poznatijeg kao monah Antonije, profesora Milana Brdara i Dragana Markovića.

Za izveštavanje medija o LGBT populaciji, Jovanka Todorović-Savović je rekla da se situacija dosta popravila u odnosu na 2010. jer su mediji napravili otklon od senzacionalističkog izveštavanja.

Boban Stojanović iz ogranizacije Parada ponosa najavio je da će ove godine biti održana Parada i da će će organizatori iduće sedmice izneti više informacija o tom događaju.

On je ocenio da je Parada ponosa imala samo deklarativnu podršku političara i da su organizatori imali samo sa njima protokolarne sastanke koji ničim nisu rezultirali ili su rezultirali malim pomacima.

Na predstavljanju izveštaja govorili su predstavnici kancelarije poverenice za zaštitu ravnopravnosti, Uprave za ljudska i manjinska prava, Centra za istraživanje javnih politika, Zavoda za ravnopravnost polova Vojvodine i Uprave grada Beograda, dok su predstavnici policije sinoć otkazali dolazak.

(Beta/Foto: www.mc.rs)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga