Neoplanta Novosadskog pozorišta najbolja predstava na Pozorju

Sterijino pozorje je ove godine trajalo od 26. maja do 3. juna, tokom kojih je izvedeno devet predstava u takmičarskoj selekciji Nacionalne drame i pozorišta i tri u međunarodnoj selekciji Krugovi.

03. juna 2014

„Neoplanta“ Novosadskog pozorišta (Ujvideki sinhaz) najbolja je predstava 59. Sterijinog pozorja, saopštio je žiri Pozorja. „Neoplantu“ je po romanu Lasla Vegela režirao Andraš Urban.

Novosadsko pozorište poslednji put na Pozorju je nastupilo pre dve godine, kada je za predstavu „Marat the Sade“ osvojilo dve Sterijine nagrade.

Sterijinu nagradu za režiju osvojio je Mihal Zadara za predstavu “Princip (mali mi je ovaj grob)” po tekstu Biljane Srbljanović, a u izvođenju Šaušpilhausa iz Beča. Ista drama dobila je i Sterijinu nagradu za najbolji tekst savremene drame i za scenografiju.

Nagrađeni glumci su Srđan Timarov za ulogu Onisima Panfiloviča Belogubova u predstavi „Unosno mesto” Jugoslovenskog dramskog pozorišta i Igor Đorđević za uloge Martina, Ričija i Dejana u predstavi „Bizarno” Narodnog pozorišta Beograd i Šabačkog pozorišta.

Najbolje glumice su Emina Elor za ulogu Koštane u istoimenoj predstavi Narodnog pozorišta Subotica i Ivana V. Jovanović za ulogu Olge Ristićke u predstavi „Gospođa Olga” Narodnog pozorišta Sombor.

Sterijinu nagradu za originalnu muziku osvojila je Irena Popović Dragović za „Koštanu”, a za kostime Lana Cvijanović u predstavama „Unosno mesto” i „Gospođa Olga”.

Nagradu za scenski pokret osvojila je Marija Milenković za „Trpele” Beogradskog dramskog pozorišta, a za inventivnost koncepta „Ožalošćena porodica” Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banja Luke.

Nagrada iz Fonda „Dara Čalenić” za najbolje mlade glumce dodeljena je Suzani Lukić i Nemanji Oliverić.

Nagradu publike sa ocenom 4,73 osvojila je predstava „Trpele” u režiji Boban Skerlića i izvođenju Beogradskog dramskog pozorišta.

Žiri 59. Sterijinog pozorja činili su reditelj Ljuboslav Majera, rediteljka Anđelka Nikolić, pisac Slobodan Tišma, glumac Nebojša Dugalić i kritičar Boban Jevtić

Sterijino pozorje je ove godine trajalo od 26. maja do 3. juna, tokom kojih je izvedeno devet predstava u takmičarskoj selekciji Nacionalne drame i pozorišta i tri u međunarodnoj selekciji Krugovi.

Pozorje će biti svečano zatvoreno večeras, predstavom “Zločin i kazna” u čast nagrađenih, koju će izvesti Gradsko dramsko kazalište Gavela iz Zagreba.

Sterijine nagrade:

Sterijina nagrada za kostimografsko ostvarenje – LANA CVIJANOVIĆ za kostime u predstavama UNOSNO MESTOAleksandra Nikolajeviča Ostrovskog, režija Egon Savin, Jugoslovensko dramsko pozorište Beograd i GOSPOĐA OLGAMilutina Bojića, režija Gorčin Stojanović, Narodno pozorište Sombor. Odluka je doneta većinom glasova.

Sterijina nagrada za originalnu scensku muziku – IRENA POPOVIĆ DRAGOVIĆ za muziku u predstavi KOŠTANABorisava Stankovića, režija Andraš Urban, Narodno pozorište/Narodno kazalište/Népszínház Subotica. Odluka je doneta većinom glasova.

Sterijina nagrada za scenski pokret – MARIJA MILENKOVIĆ za predstavu TRPELE Milene Depolo i Bobana Skerlića, režija Boban Skerlić, Beogradsko dramsko pozorište Beograd. Odluka je doneta većinom glasova.

Specijalna Sterijina nagrada za inventivnost koncepta – predstavi OŽALOŠĆENA PORODICA Branislava Nušića, režija Nikola Pejaković, Narodno pozorište Republike Srpske Banja Luka (Republika Srpska, Bosna i Hercegovina). Odluka je doneta većinom glasova.

Nagrada iz Fonda „Dara Čalenić“ za najbolju mladu glumicu – SUZANA LUKIĆ za uloge Mine, Ksenije, Ive u predstavi BIZARNO Željka Hubača, režija Snežana Trišić, Narodno pozorište Beograd i Šabačko pozorište. Odluka je doneta jednoglasno.

Nagrada iz Fonda „Dara Čalenić“ za najboljeg mladog glumca – NEMANJA OLIVERIĆ za ulogu Anke, služavke u predstavi GOSPOĐA MINISTARKA Branislava Nušića, režija Tatjana Mandić Rigonat, Pozorište „Boško Buha“ Beograd. Odluka je doneta većinom glasova.

Žiri Nacionalne sekcije Međunarodnog udruženja pozorišnih kritičara u sastavu: Aleksandar Milosavljević (predsednik), Nataša Gvozdenović, Slobodan Obradović, jednoglasno je doneo odluku da nagradu Okruglog stola 59. Sterijinog pozorja za najbolju predstavu ravnopravno podele – GOSPOĐA OLGA Milutina Bojića, režija Gorčin Stojanović, Narodno pozorište Sombor i KOŠTANA Borisava Stankovića, režija Andraš Urban, Narodno pozorište/Narodno kazalište/Népszínház Subotica.

Odlukom Žirija koji su činili Ivan Medenica (predsednik), Radmila Lotina i Boban Jevtić – Sterijina nagrada za pozorišnu kritiku „Miodrag Kujundžić“ (nagrada Pozorja i novosadskog „Dnevnika“) dodeljuje se većinom glasova za tekst kritike „Forum je otvoren: Novi Sad i oslobodioci“ (o predstavi Neoplanta), objavljen u Dnevniku – IGORU BURIĆU.

Žiri koji su činili prof. dr Ljiljana Pešikan Ljuštanović (predsednica), dr Petar Marjanović, mr Boško Milin, jjednoglasno  je doneo odluku da se Sterijina nagrada za teatrologiju „Jovan Hristić“ ravnopravno dodeli: SVETOZARU RAPAJIĆU, teatrologu iz Beograda, za knjigu Dramski tekstovi i njihove inscenacije (Pozorišni muzej Vojvodine i Fakultet dramskih umetnosti, Institut za pozorište, film, radio i televiziju, Novi Sad-Beograd 2013) i IVANI IGNJATOV POPOVIĆ, teatrološkinji iz Novog Sada za knjigu Intuitivni svet Ranka Mladenovića (Matica srpska, Novi Sad 2011).

Upravni odbor Sterijinog pozorja na 11. sednici 9. septembra 2013. godine doneo je odluku da se Sterijina nagrada za naročite zasluge na unapređenju pozorišne umetnosti i kulture dodeli MILOSAVU BUCI MIRKOVIĆU i DEJANU PENČIĆU POLJANSKOM.

Nagrada redakcije novosadskog lista „Dnevnik“ za umetničko ostvarenje – EMINA ELOR za ulogu Koštane u predstavi KOŠTANA Borisava Stankovića, režija Andraš Urban, Narodno pozorište/Narodno kazalište/ Népszínház Subotica. Odluka je doneta jednoglasno.

Nagrada „Zoran Radmilović“ za glumačku bravuru Kompanije „Novosti“ – GORANU JEVTIĆU za ulogu Živke u predstaviGOSPOĐA MINISTARKA Branislava Nušića, režija Tatjana Mandić Rigonat, Pozorište „Boško Buha“ Beograd. Odluka je doneta jednoglasno.

 

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga