“Neoplanta” Lasla Vegela premijerno u Novosadskom pozorištu

Dvadeseti vek bio je vek napretka, a doneo je i dva velika i mnoštvo malih ratova, mržnju, krv, nacionalizam, fašizam

13. feb 2014

Predstava “Neoplanta”, rađena prema tekstu najnovije knjige vojvođanskog pisca Lasla Vegela, a u režiji Andraša Urbana, biće premijerno izvedena 15. i 16. februara u Novosadskom pozorištu (Ujvideki Sinhaz), najavljeno je danas.

Reditelj Andraš Urban rekao je na konferenciji za novinare da se predstava “Neoplanta” ne bavi istorijom niti sudi u odnosu na nju, već da je ona savremeni pogled na današnjicu, gde istorija služi samo kao pomoć da se izgradi stav i shvate odnosi. “Možda je prenaglašen kritički momenat predstave, ali ona govori o strahovima koje imamo svi mi, bilo da smo intelektualci ili manjine ili bilo koji drugi građanin. Bitno je da svako progovori o tim strahovima, jer oni ne bi trebalo da postoje”, kazao je Urban.

Kako je objasnio, sam roman “Neoplanta” hipnotiše čitaoce, i bez obriza što je u nekim svojim delovima čak tragična, šokantna i mračna priča svih ljudi sa ovih prostora, on zadržava duhovitost i donosi neku vrstu “vaskrsenja i prihvatanja”.

Pisac romana Laslo Vegel kazao je da njegova knjiga nije ni generacijski ni istorijski roman, već zapravo “roman o istoriji”. “Sada sam možda bolje nego ikad mogao da sagledam celinu našeg 20. veka, jer bez obzira što je on bio vek napretka, doneo je dva velika i mnoštvo malih ratova, mržnju, krv, rušenje liberalnih i građanskih ideala, nacionalizam, fašizam. Kada se sve sabere, bio je to užasan vek i dok o tome razmišljam pomislim na momenat da je ova predstava možda isuviše nežna”, dodao je Vegel.

Dramatizaciju teksta romana i razgovora uradila je dramaturškinja Kata Đarmati, a originalnu muziku za predstavu Atila Antal. Zbog specifičnih uslova postavke scene premijere će biti održane 15. i 16. februara, a prva prepriza zakazana je za 19. februar.

(Autonomija)

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga