Neonacistički simboli i pretnje Tadiću na Fejsbuk profilu

Reč je o Miodragu M. iz Novog Sada, koji je ranije bio osuđivan kao pripadnik Nacionalnog stroja, a kojeg su nedavno, s ruskim i italijanskim "kolegama", u skupštini primili radikali

11. feb 2012

Miodrag M. (27), koji je bio osuđivan kao pripadnik zabranjenog neonacističkog Nacionalnog stroja, na svom profilu na društvenoj mreži Fejsbuk (Facebook), postavio je nekoliko fotografija na kojima se vide neonacistički sadržaji, kao i fotomontažu na kojoj predsednik Srbije Boris Tadić izgleda kao da ga je neko pretukao.

Miodrag M. postavio je i fotografiju velikog broja mrtvačkih kovčega iz Srebrenice koji su spremljeni za sahranu, sa natpisom: Kud svi, tu i mali Mujo…”, kao i izmišljeni znak na kojem je preškrabana džamija.

Na profilu je i fotomontaža nadgrobnog spomenika na kojem piše njegovom ime, kao i godine rođenja i smrti „1985-2029”, i na kojem se dodaje: „Vehabije ga razapele na krst i iskasapile ga dok je visio na njemu u toku rata u Raškoj oblasti.”

Pojedini mediji pre nekoliko dana su objavili fotografiju Miodraga M. iz Skupštine Srbije, gde ga je primio poslanik Srpske radikalne stranke (SRS) Dejan Mirović. U istoj delegaciji su bili, kako su javili mediji, i pripadnici „neofašističkih grupa iz Rusije i Italije”.

Zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš je zbog ovog slučaja juče zatražio zabranu SRS.

Miodrag M. je 2009. godine pravosnažno osuđen na četiri meseca zatvora, uslovno na dve godine, jer je bio među dvadesetak pripadnika neregistrovane neonacističke organizacije Nacionalni stroj koji su u novembru 2005. godine, na Svetski dan borbe protiv fašizma i antisemitizma, upali na antifašističku tribinu na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.

Oni su osuđeni jer je sud presudio da su kroz šamaranje i pretnje prisutnima izazvali nacionalnu i rasnu mržnju i netrpeljivost.

Mediji su nedavno objavili i da još jedan osuđivani iz tog procesa, Goran Đ, danas radi kao majstor za tetovažu u Novom Sadu i da je na leđima jedne mušterije istetovirao likove nacističkog vođe Adolfa Hitlera i njegovog dugogodišnjeg pomoćnika Rudolfa Hesa, sa natpisom “Jedan narod, jedna država, jedan vođa” (Ein Volk, Ein Reich, Ein Fuehrer).

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kaldrma
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga