Neonacista postao župan slovačkog regiona Banske Bistrice

U kampanji Kotleba je obećao da će - što je i naveo u lecima - "zaustaviti nepravedne privilegije parazita, ne samo ciganskih"

24. nov 2013

Radikalni desničarski ekstremista Marijan Kotleba neočekivano je postao župan regiona Banske Bistrice, objavljeno je danas.

To je ishod drugog kruga izbora za predsednike slovačkih regiona održanih u subotu uz malo interesovanje birača.

Kotleba je antiromskom predizbornom kampanjom osvojio 55 odsto glasova i pobedio dosadašnjeg župana Vladimira Manjku, kandidata vladajuće socijal-demokratske stranke SMER.

Manjka je osvojio 44 odsto glasova, iako mu je u prvom krugu pobeda izmakla za svega 0,5 odsto glasova, te se tada činilo da ekstremista Kotleba ulazi u unapred izgubljen duel.

Na izborim u regionu Banske Bistrice glasalo je 24 odsto od 530.000 registrovanih birača.

Političari SMER-a i opozicione desnice optužuju jedni druge ko je kriv za dolazak ekstremiste, organizatora antiromskih pohoda, kome je sud zabranio registraciju stranke zbog propagiranja rasizma, ksenofobije i fašističke ideologije.

„Veliki deo glasova za Kotlebu je s desnice koja je kazala da su i Antihrist – đavo, Hitler, Musolini bolji od SMER-a. Glasali su za njega birači desnice samo da poraze SMER“, kazao je premijer Slovačke Robert Fico.

„Kotleba je poraz demokratije i za njegovu pobedu odgovorne su sve stranke. I Adolf Hitler je došao na vlast na demokratskim izborima. Moramo da se ujedinimo protiv ekstremizma. Ne tražimo krivce“, apelovao je desničar Pavel Frešo (SDKU-DS), novi župan Bratislavskog regiona.

Marijan Kotleba (36) karijeru i političke aktivnosti počeo je u ekstremističkom, neonacističkom „Slovačkom zajedništvu“, i nekoliko puta je privođen zbog propagiranja kršenja ljudskih prava i rasizma prema Romima.

On je 2009. godine u Bratislavi, u govoru na proslavi 70. godišnjice osnivanja marionetske Slovačke nezavisne države (1939.), skandirao „Na stražu!“ – ozloglašeni pozdrav iz vremena slovačke klerofaštičke države koja je trajala do 1945. godine.

U kampanji za ove izbore Kotleba je obećao da će – što je i naveo u lecima, „zaustaviti nepravedne privilegije parazita, ne samo ciganskih“.

(Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga