Nenadić: Neobično to što Vlada daje kredite

Programski direktor Transparentnosti Srbija ocenio da je vrlo neobično to što je Vlada dala Tanjugu beskamatni kredit od 17,5 miliona dinara za izveštavanje o kampanji i izborima

30. mar 2012

Programski direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić ocenio je danas da je vrlo neobično to što je Vlada Srbije dala beskamatni kredit novinskoj agenciji Tanjug za izveštavanje o predizbornoj kampanji i izborima 6. maja i da, u slučaju državnog finansiranja, uvek postoji sumnja u objektivnost.

„Obično država daje neke garancije da će dug biti vraćen, a pozajmice se uzimaju od stranih država i banaka. A ne da država, koja je u debelom minusu i koja sama uzima kredite, daje pozajmice nekom drugom, bez obzira o kome je reč“, rekao je Nenadić agenciji Beta.

Nenadić je ocenio da treba videti zbog čega se izveštavanje o izbornoj kampanji i izborima sada posebno finansira, imajući u vidu da se radi o redovnim izborima, odnosno da nije reč o iznenadnom trošku.

„Ako država uopšte treba da finansira novinsku agenciju, zašto taj trošak nije ranije planiran, ako se ranije znalo da će izbori biti održani“, rekao je Nenadić.

Prema njegovoj oceni, oni koji su stručni posle izbora treba da ocene i da li je izveštavanje agencije Tanjug bilo objektivno.

„Sumnje u objektivnost uvek postoje kada postoji državno finansiranje, bilo da je reč o redovnim aktivnostima ili kampanji“, rekao je Nenadić.

Vlada Srbije odobrila je državnoj novinskoj agenciji Tanjug beskamatni kredit od 17,5 miliona dinara za izveštavanje o predizbornoj kampanji i izbornom danu 6. maja.

Vlada je taj zajam odobrila u četvrtak, na istoj sednici na kojoj je donela mere štednje, koje bi u budžetu trebalo da donesu uštede od 15,7 milijardi dinara.

Prema zaključku Vlade, kredit je dodeljen iz privatizacionih primanja budžeta Srbije. Za rad državne novinske agencije svake godine izdvaja se i deo iz budžeta, a u 2011. godini izdvojeno je 216.715.000 dinara.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga