Nenadić: Nema borbe protiv korupcije, bez čistog finansiranja partija

Agenciji za borbu protiv korupcije trebalo biti dostavljeno 1.656 izveštaja o finansiranju stranaka na prethodnim izborima, a od toga dostavljeno je 1.076

16. jul 2013

Predstavnik organizacije Transparentnost Srbija Nemanja Nenadić izjavio je danas da ključ borbe protiv korupcije leži upravo u političkoj sferi i da dugoročna i odživa borba protiv korupcije zavisi od “čiste situacije u finansiranju političkih partija”.

“Zakon o finansiranju političkih aktivnosti iz 2011. i njegova primena bili su na testu prošle godine tokom izborne kampanje. Mi ni dan-danas nemamo potpunu sliku o tome šta je od prihoda i rashoda prijavljeno, a šta su stranke prećutale”, rekao je Nenadić na okruglom solu o problemima u primeni Zakona o finansiranju političkih aktivnosti u Novom Sadu.

On je rekao da je bilo mnogo poblema u sprovođenju ovog zakona, da neke stranke, uglavnom na lokalu i na nivou pokrajine za izbore po većinskom izbornom principu, nisu ni podnele izveštaje o finansiranju kampanje. Nenadić je kazao da su zabeleženi i slučajevi gde nisu bili prijavljeni troškovi javnih događaja, prevoza učesnika mitinga i oglašavanja. Jedan od većih problema je pitanje na koji način će biti rešeni troškovi koji nisu podmireni tokom kampanje, kao što su krediti za finansiranje i troškovi koji su napravljeni, a nisu plaćeni, naveo je on.

Predstavnica Agencije za borbu protiv korupcije Maja Srećković rekla je da je Agenciji trebalo biti dostavljeno 1.656 izveštaja o finansiranju stranaka na prethodnim izborima, a od toga dostavljeno je 1.076. “Nikada nije podneto 580 izveštaja, a Agencija je na osnovu toga do danas podnela 215 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka”, rekla je Srećkovićeva.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga