Nenad Čanak: Veronauci nije mesto u državnim školama

Verskim glavešinama do jarosti smeta žena s bradom na Pesmi Evrovizije, a i ne primećuju pedofile sa bradom u sopstvenim redovima

27. dec 2015

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak ocenio je da veronauci nema mesta u državnim školama, nego se ta nastava može izvoditi samo van njih i samo u prostorima koje je dotična crkva sama obezbedila i opremila.

On je u autorskom tekstu za “Blic nedelje” napisao i da deca veronauku moraju učiti samo na dobrovoljnoj bazi.

Član 11. Ustava Republike Srbije glasi: „Republika Srbija je svetovna država. Crkve i verske zajednice su odvojene od države. Nijedna religija ne može se uspostaviti kao državna ili obavezna.“

S pravnog aspekta, država je sistem ljudi i funkcija koji stvaraju pravila obaveznog ponašanja, a njihovu primenu obezbeđuju prinudnom snagom kojom raspolažu.

Pravila obaveznog ponašanja obezbeđuju državni organi prinude kao što su vojska i policija. Dakle, protivustavno je da MUP Republike Srbije ima krsnu slavu jer je to državni organ i, kao takav, mora biti svetovan, to jest biti odvojen od svake religije, podrazumevajući i upražnjavanje bilo koji njenih običaja i obreda. Isto se odnosi i na vojsku, državne škole, državne bolnice i sve ostale državne institucije uključujući i javna preduzeća.

Iz svega navedenog, jasno je da veronauci nema mesta u državnim školama, nego se ta nastava može izvoditi samo van njih i samo u prostorima koje je dotična crkva sama obezbedila i opremila. I, naravno, samo na dobrovoljnoj bazi.

U državnu školu deca moraju da idu po sili zakona. Izjašnjavanjem za izborni predmet, ona se stavljaju u poziciju da na mestu na kome po sili zakona moraju da budu moraju i da se izjašnjavaju o stvarima koje ih podvajaju i neretko stigmatizuju, to jest da se izjašnjavaju za pohađanje veronauke ili građanskog vaspitanja, čime se, praktično, maloletnici prinuđuju na nedvosmisleno izjašnjavanje o nacionalnoj, verskoj, pa i političkoj orijentaciji porodice iz koje dolaze.

Sloboda veroispovesti nije sloboda ukoliko u sebi ne sadrži i slobodu od veroispovesti. U uslovima promovisanja verskih poglavara (a naročito patrijarha SPC) u ličnosti od visokog političkog značaja, koja se konsultuju o svim značajnim pitanjima, Srbija se kao država podmuklo desekularizuje i intenzivno krši ne samo sopstveni Ustav nego i zagarantovanu slobodu veroispovesti i slobodu od veroispovesti.

A o licemerju da verskim glavešinama do jarosti smeta žena s bradom na Pesmi Evrovizije, a i ne primećuju pedofile sa bradom u sopstvenim redovima – drugom prilikom.

(Blic nedelje)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga