- Autonomija - https://www.autonomija.info -

NENAD ČANAK: Već se vidi šteta koju nova vlast čini Crnoj Gori

Vraćanje Crne Gore iz pozicije države koja je otišla najdalje u pridruživanju EU i otvaranju svih poglavlja u teokratsku zatucanost srednjovjekovne izolovane autarhične države, kojem ovih dana svjedočimo, potpuno je štetno za Crnu Goru i loši rezultati takve politike pokazaće se vrlo brzo – kaže u intervjuu Pobjedi predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak. Ističe da proces proširenja nije zaustavljen, već je usporen.

POBJEDA: Imamo teokratsku vladu u Crnoj Gori. Do kada će ona trajati, može li da izdrži pun mandat, s obzirom na to da se stranke koje podržavaju Vladu bune zbog raznih rješenja premijera Krivokapića, od personalnih do ekonomskih?

ČANAK: Šteta koju će ta Vlada naneti Crnoj Gori već počinje da se vidi a nije prošlo ni 10 dana njene vladavine. Bojim se da ćemo još puno štete videti, ako dođe do 100 dana njene vladavine, a kamoli više.

Sa jedne strane, videli smo trijumf demokratije u Crnoj Gori – jer je uspeo da napravi posle 30-godišnjeg kontinuiteta mirnu tranziciju vlasti bez ijedne primedbe na izborni proces, uprkos neregularnim uslovima u kojima su izbori održani kao i u Srbiji zbog korona virusa – koji je sprečio skupove i praktične načine komunikacije sa biračima.

Sa druge strane, vraćanje Crne Gore iz pozicije države koja je otišla najdalje u pridruživanju EU i otvaranju svih poglavlja u teokratsku zatucanost srednjovekovne izolovane autarhične države, kojem ovih dana svedočimo, potpuno je štetno za Crnu Goru i loši rezultati takve politike pokazaće se vrlo brzo.

POBJEDA: Kako će protjerivanje ambasadora Srbije iz Crne Gore Vladimira Božovića uticati na dalji tok odnosa između dvije države, ako imamo u vidu i da Srbija još nije izručila Svetozara Marovića koji je direktno učestvovao u predizbornoj kampanji u Crnoj Gori? Kakva je to spoljna politika Srbije prema najbližem susjedu?

ČANAK: Proterivanje ambasadora Srbije iz Crne Gore je potez koji se mogao očekivati s obzirom na to da je svojim postupkom itekako izašao iz diplomatske prakse. Sa druge strane, mislim da je potez Vlade Srbije da se ne uskrati gostoprimstvo crnogorskom ambasadoru pokušaj da se stvari smire. Potpuno mi je neverovatno da gospodin Marović još uvek nije izručen Crnoj Gori.

Međutim, nema mesta čuđenju s obzirom da se traži od Srbije da izruči lica koja potražuje Mehanizam naslednik Haškog tribunala i ta međunarodna obaveza još nije ispunjena: radi se o dva istaknuta člana Srpske radikalne stranke, poznata po zlu. A, zemlja koja pretenduje na podizanje svog međunarodnog ugleda treba da poštuje međunarodne norme. Međutim, eto u Srbiji se to ne događa. Zašto je tako, morate da pitate one koji vrše vlast u Srbiji koja na to nije dala logičan odgovor – osim odgovora da je, u svetlu predstojećih predsedničkih i najverovatnije parlamentarnih izbora početkom 2022. godine, to pokušaj da Srpska napredna stranka zadrži što je mogući širi zahvat biračkog tela. Ide se ka tome da se nikom ne zamera, mislim da će se u tom svetlu kretati i politika u budućnosti prema Crnoj Gori.

POBJEDA: EU neće završiti godinu sa napretkom u proširenju. Da li je taj proces zaustavljen?

ČANAK: On nije zaustavljen, ali je usporen. Već godinu živimo u potpuno neregularnim okolnostima jer je pandemija virusa kovid-19 potpuno poremetila planetarne odnose na način koji niko nije mogao da predvidi. Što je još gore, mislim da nas čeka barem još jedna godina do normalnog stanja – jer dok se vakcina pojavi u dovoljnoj meri i dok dovoljan broj ljudi bude vakcinisan proći će još jedna godina – zato ne polažem mnogo nade u 2021. godinu.

Mislim da će EU sa jedne strane fokus delovanja praviti na borbu protiv pandemije, a sa druge strane na borbu protiv ekonomskih posledica pandemije u smislu održanja u životu ranjivih grana ekonomije: kakav je uticaj pandemije na zemlje koje se u velikom delu svoje ekonomije oslanjaju na turizam.

Dakle, proširenje EU u ovom trenutku nije tema. To je loša vest za Srbiju i za Crnu Goru, ali nažalost usred pandemije to moramo prihvatiti kao elementarnu nepogodu.

POBJEDA: Koja je Vaša zamjerka na stopiranje puta Crne Gore i Srbije ka EU?

ČANAK: Moja najveća zamerka je što EU u traganju za sopstvenim identitetom ne razume koliko je važno držati se svojih sopstvenih principa. Mislim, pre svega na uzlet nacionalističkog i liberalnog poretka u pojedinim zemljama Istočne Evrope koje su članice EU, ignorisanje takvog ponašanja od strane EU je – nedopustivo od istorijskog revizionizma i jednohuntnog demokratskog delovanja kakvo imamo u Mađarskoj. Ali, kada vidite da se tako ponašaju pojedine članice EU onda to u velikoj meri ruši i autoritet i entuzijazam onih kojih se u zemljama kandidatima za EU bore za pridruživanje EU – jer ispada da svi traže svaku dlaku u jajetu dok nisi u EU, a kada si član EU možeš da kršiš sve principe EU pa i one koji su vezani za osnovne principe ljudskih prava Ujedinjenih nacija.

POBJEDA: Hoće li Rusija sada imati veći pristup Crnoj Gori s obzirom da je Vlada pod uticajem crkve? Može li to destabilizovati Crnu Goru?

ČANAK: Crna Gora je članica NATO i sada će to postati kamen spoticanja jer Rusija već dugi niz decenija ima ideju o Crnoj Gori kao o svojoj čvrstoj bazi na Jadranskom moru. Rusija nema pristup toplim morima osim kroz Bosfor i dok ne prođe kroz Istanbul ruska crnomorska flota ne može da uđe u Severno more. Zato joj je očajnički potrebna nekakva baza u Sredozemlju.

Crnogorski aranžman sa NATO ne može da se ukine, ali biće pokušaja da se on nekako zaobiđe i da se Rusija pusti u Crnu Goru u političkom i pre svega u vojnom smislu u što je moguće većoj meri. Na taj način bi se ostvarilo veće prisustvo Rusije uz jače delovanje SPC i tako bi se Crna Gora na veštački način držala u nekakvom vazalnom položaju u odnosu na Moskvu.

Opasne ideje vode u duboke podjele

–Držanje Crne Gore na veštački način u vazalnom položaju u odnosu na Rusiju je izuzetno opasna ideja jer potire državnost Crne Gore kao suverene, nezavisne i demokratske države. Sa druge strane, ona otvara identitetsko pitanje što će za predstojeći popis građana biti izuzetno važno. Isti oni koji otvaraju identitetstko pitanje insistiraju na političkoj podeli na Srbe i Crnogorce: gde nisi pravi Srbin ako ne glasaš za proruske i desničarske, nacionalističko srpske stranke – a pod Crnogorcima se podrazumevaju ljubitelji identiteta itd. Taj ustavni inkluzivni crnogorski patriotizam, koji je veoma dubok u Crnoj Gori, će se sukobiti sa manipulacijom kojom se služi utilitarno srpsko- pravoslavni koncept. Time se služi sadašnja vlast. I ako se ne bude mudro postupalo, to može dovesti do izuzetno dubokih podela u Crnoj Gori koje mogu biti vrlo opasne i samo štetne za sve građane – kaže Čanak.

Velika Srbija – koncept totalitarnog društva

–Velika Srbija je koncept centralističkog totalitarnog društva u kome bi se stvarala država koja bi se preimenovala u nešto što se sada zove srpski svet. Takva centralizovana antidemokratska izolovana država bi išla u zagrljaj nedemokratskim, totalitarnim i autoritarnim sistemima kao što je Rusija pod Putinom. To ne može dovesti ni do čega dobrog ni unutar zemlje ni na međunarodnom planu. Naročito ne može doneti boljitak u odnosima sa EU koja je za Srbiju najvažniji trgovinski partner i najveći pojedinačni donator nepovratnih sredstava i povoljnih kredita. To je iracionalna, ali nažalost postojeća i živa politička ideja – kaže Čanak.

(Violeta Cvejić, Pobjeda)

Podelite ovu stranicu!