Nenad Čanak: Upamti, Aleksandre Vučiću, ja sam Vojvođanin

"Svi iz Beograda protiv autonomije"

11. jan 2020

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak izjavio je da je formiranje koalicije Vojvođanski front „novi početak“ borbe za prava Vojvodine i dodao da su svi iz Beograda protiv autonomije te pokrajine.

„Aleksandre Vučiću, ovo što sada gledaš je novi početak. To nije početak našeg kraja, već njihovog, jer smo mi jači, bolji i dokazali smo da imamo strpljenje, a kada strpljenja više nema, Vojvođani nemaju rezervni položaj. Dakle, ovo je novi početak i upamti, Aleksandre Vučiću, ja sam Vojvođanin“, poručio je Čanak na tribini u Zrenjaninu.

On je pojedine delove svoga govora izgovorio i na kineskom jeziku, uključujući i deo u kojem je rekao da je Vojvođanin, pošto, kako je dodao, „Vučić sada govori i kineski jezik“.

„Zašto su svi iz Beograda bili protiv autonomije? Zato što smo onda bili mi ti koji smo upravljali našim parama, a ne oni. Trideset godina ista priča, uvek nam je nesporazum na istoj strani, a to je mi hoćemo naše pare, a oni hoće naše pare i nikako da se dogovorimo čije su naše pare“, kazao je Čanak.

Dodao je da u Beogradu nikoga ne zanima koliko smrdi kafilerija u Zrenjaninu i kakvu vodu piju Zrenjaninci, „jer ih naši problemi ne interesuju, ne interesujemo ih mi“.

„Zahtevamo da se u Vojvodini odlučuje o vazduhu koji se u njoj diše, o vodi koja se u njoj pije, o zemlji iz koje treba da izraste hlebno žito„, poručio je Čanak.

Predsednik Liberalno-demokratskog pokreta Vojvodine Dragan Civrić čestitao je Zrenjanincima što su uspeli da odbrane ime grada, jer su, kako je rekao, na taj način odbranili ime jednog slavnog revolucionara, antifašiste.

Prema njegovim rečima, na antifašizmu postoji i Vojvodina i Vojvođanski front, mnoge stvari i mnogi ideali na koje se zaboravlja.

„Vojvodina postoji vekovima, ima svoju kulturu, tradiciju, međuljudske odnose. Vojvođani nisu pripadnici nikakvog stada, Vojvođani su pre svega pojedinci, građani, komšije, pa tek onda Srbi, Hrvati, Mađari, Rusini, Crnogorci, Slovaci… pa tek onda pravoslavci, katolici, muslimani, ateisti… To moramo da znamo i to moramo da vratimo“, kazao je Civrić.

Dodao je da se ponosi time što je autonomaš, jer „autonomaši vole Vojvodinu, a ne mrze Srbiju“.

„Vojvođanin nije nacionalnost, Vojvođanin je način života, vrednost, kultura, tradicija. To više ne dozvoljavamo da se urušava“, poručio je Civrić.

Predsednik Vojvođanske partije Aleksandar Odžić je rekao da Vojvođani ne smeju dopustiti da 2020. godina bude još jedna od izgubljenih godina, ni sebi ni generacijama koje dolaze.

„Važno je da se izborimo za suštinu i ono bez čega nema boljitka u Vojvodini, a to je zakonodavna, izvršna i sudska vlast, vojvođanska imovina, vojvođanski prihodi, vojvođanske institucije, to su prirodni i radom stvoreni resursi, sve ono što je bilo naše, a što su nam nasilno oduzeli. Vojvodine će biti onoliko koliko bude borbe za nju“, poručio je Odžić.

Predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov naveo je da sve članice Vojvođanskog fronta dele identične političke vrednosti: Evropska unija, demokratija, moderna decentralizovana država, vladavina prava, poštovanje manjinskih prava.

Generalni sekretar LSV Bojan Kostreš rekao je da će Vojvođanski front, kada pobedi na izborima u Zrenjaninu, zatvoriti kafileriju jer neće dozvoliti da ona truje stanovnike Zrenjanina, a svi oni koji nemaju ekološke elaborate, svi oni koji zagađuju vazduh, zemlju, vodu biće „pod pritiskom, sankcijama“ buduće gradske uprave i neće dozvoliti da Zrenjanin izgleda ovako kako izgleda.

Poručio je lokalnim vlastima da će odgovarati za to što Zrenjanin još uvek nema pijaću vodu, uprkos svim obećanjima.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga