NENAD ČANAK: Treba sprečiti da se ponove devedesete

"Internacionalizacija ne znači tenkove na ulicama Srbije i Vojvodine ili bombardovanje, nego naprotiv ona znači sprečavanje mogućnosti da se ponovi bombardovanje i sve ono kroz šta smo prošli"

15. avg 2012

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je danas da pitanje Vojvodine treba internacionalizovati i da autonomistički front, čije je formiranje najavljivano ovih dana, treba da spreči da se u Srbiji ponove devedesete godine.

„Internacionalizacija ne znači tenkove na ulicama Srbije i Vojvodine ili bombardovanje, nego naprotiv ona znači sprečavanje mogućnosti da se ponovi bombardovanje i sve ono kroz šta smo prošli“, rekao je Čanak i dodao da je to ono što „autonomistički front“ treba da spreči.

Prvo jasna politička platforma

U intervjuu Tanjugu,  lider LSV je ocenio da su se problemi u Vojvodini pojavili zbog „centralizacije i hegemonističkog odnosa tadašnjeg rukovodstva Srbije prema okruženju“, prenosi RTV.

Upitan kako i kada će biti formiran taj politički front ili blok i ko bi trebalo da ga čini, Čanak je rekao da se „ne može počinjati gradnja kuće od krova“ i da je pre svega potrebno formirati jasnu političku platformu kao osnov oko kojeg bi se sagradila „praktična koncepcija za koju bi se svi zajedničkim snagama zalagali“.

On je najavio da će u narednom periodu obaviti veći broj kontakata sa predstavnicima međunarodne zajednice a „onda će se u septembru i oktobru videti kako ćemo operacionalizovati ovu stvar“.

Ističući da je taj front usmeren „isključivo za autonomiju Vojvodine i modernizaciju Srbije“, a ne protiv bilo koga, Čanak je napomenuo da će se ovaj front zalagati za bolje funkcionisanje države i pravedniji položaj svih njenih delova.

Ustav falsifikovan i zasnovan na lažima

On je, međutim, dodao da će „autonomistički front“ biti „protiv ovog i ovakvog ustava koji je apsolutno nametnut, falsifikovan i zasnovan na lažima“.

Prema njegovim rečima, aktuelni ustav je smetnja i prepreka modernizaciji Srbije i njenoj integraciji u društvo razvijenih evropskih država i upravo zbog toga Ustav mora da bude promenjen i da na novi način bude definisan položaj Vojvodine.

„Vojvodina ne može postojati kao nekakva nagodba koju svaka sledeća vlada ili skupština mogu jednom sednicom da stave van snage“, kazao je Čanak i napomenuo da aktuelna većina u Skupštini Srbije na jednoj sednici može da ukine Statut Vojvodine i da ona postane „besuštinski pojam „, odnosno geografski pojam.

Istorijska prevara

Predsednik LSV je ocenio da je minulih 12 godina proteklo u nadanju da će se nešto promeniti u unutrašnjim odnosima u Srbiji i u svetlu toga u odnosu prema Vojovodini.

Čanak ocenjuje da su protivustavni puč izveden u Vojvodini 1988. i nedemokratski ustav iz 1990. praktično bili posledica diktature Slobodana Miloševića, ali dodaje da tekovine te diktature nikada nisu uklonjene iz Vojvodine.

Zbog toga je i ustav iz 2006. „istorijska prevara koja je učinjena Vojvodini i ne samo njoj“, istakao je Čanak i dodao da je zato sada trenutak da se nešto učini.

„Na majskim izborima bili smo svedoci povratka na vlast svih onih koji su krvlju potpisali devedesete godine na ovim prostorima i zato ne možemo da živimo u iluzijama da to pitanje neko drugi može rešiti“, kazao je Čanak i naglasio da se mora jasno postaviti pitanje da li Srbija hoće da bude moderna evropska država ili neće.

Čerupanje plena

On smatra da se bez suočavanja sa istinom o devedesetim, ali i osamdesetim godinama prošlog veka, ne može ići napred i ističe da baš zbog toga „pitanje Vojvodine nije pitanje nijedne političke stranke niti političkih mislilaca“, nego je reč pre svega o kvalitetu života više od dva miliona stanovnika u pokrajini, kao i svih ljudi koji žive u Srbiji.

„Tek kada Srbija počne da živi u istini, počeće da živi bolje“, zaključio je Čanak.

Na pitanje da oceni rad nove vlade Srbije on je odgovorio da je to za sada teško učiniti jer je kratko vremena da se vide rezultati rada kabineta Ivice Dačića.

„Mogu samo reći da onaj deo koji ja znam, koji se tu okupio, nije se okupio zato da bi radio, nego da bi čerupao plen“, kazao je Čanak.

U tom smislu, dodao je on, mislim da je dosta smislena „filozofema“ koja se može čuti a to je da je „razlika između bankara i vampira u tome što vampiri imaju više i srca i duše“.

(Tanjug/RTV)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga