Nenad Čanak ponovo izabran za predsednika LSV

"Srbija jeste naša država, ali ne sme biti naša tamnica. Vojvodina je poslednji ratni plen koji je Srbija uspela da zadrži"

06. okt 2018

Delegati na Izbornom kongresu Lige socijaldemokrata Vojvodine danas su ponovo izabrali Nenada Čanka za predsednika te stranke.

Čanak je predsednik LSV od osnivanja, 14. jula 1990. godine.

Čanak je na Kongresu u Zrenjaninu izabran sa 242 glasa, a u trci za predsednika bili su još i Branislav Bogaroški, Bojan Kostreš i Dejan Čapo.

Novi članovi Predsedništva LSV su: Dragan Andrić, Milivoj Bešlin, Branislav Bogaroški, Dušan Jakovljev, Zdenko Kolar, Robert Kolar, Bojan Kostreš, Sandra Ristić, Nenad Čanak, Dejan Čapo i Saša Šućurović.

Nakon izbora za predsedinika, Čanak je naveo da se nijedan datum iz istorije Vojvodine ne slavi, sem 1918. i pripajanja Vojvodine Srbiji. Kako je rekao, to je zato što je Vojvodina poslednji ratni plen koji je Srbija uspela da zadrži.

“Iz tog čeličnog zagrljaja se neće lako izvući. Zato što nas i doživljavaju kao plen, a mi to nismo. Mi smo ljudi i hoćemo da nas tako tretiraju. Naš glas vredi isto koliko i glas juga. I ne može samo to što ne živimo u Beograd da bude razlog da se naše reči ne čuju, da se naši zahtevi ne poštuju i da se kaže: pa šta hoćete, preglasali smo vas. Ima stvari o kojima se ne glasa. Vojvodina je jedna od tih stvari. Ne može se nasilno ukinuti istorijska autonomija Vojvodine koja je 30 godina starija od državnosti Republike Srbije. Srbija jeste naša država, ali ne sme biti naša tamnica”, poručio je Čanak.

Delegatkinjama i delegatima su se na Kongresu obratili i gosti iz Evropske slobodne alijanse (EFA), Istarskog demokratskog sabora i Demokratske partije socijalista Crne Gore.

Potpredsednik EFA-e David Grosclaude rekao je da EFA želi da Vojvodina ima centralnu ulogu u evropskim okvirima, da predstavlja primer teritorijalne kohezije na Balkanu.

Grosclaude je svoj govor završio rečima, izgovorenim na srpskom jeziku: „Vojvodina je naša domovina, Vojvodina se voli“.

Siniša Žulić, predstavnik Istarskog demokratskog sabora i gradonačelnik grada Buzet, istakao je da Vojvodinu i Istru u 20 godina saradnje povezuju iste stvari, bilo da se radi o multietičnosti, multikulturalnosti, o antifašizmu, o ideji regionalizma u visokocentralizovanim državama ili bilo da se radi o zajedničkom i jasnom putu evropskih integracija.

Aleksandar Andrija Pejović, predsednik Komisije za međunarodnu saradnju, evropske i evroatlantske integracije DPS-a i član Predsedništva Partije evropskih socijalista preneo je delegatkinjama i delegatima pozdrave Mila Đukanovića i želju da LSV nastavi i dodatno ojača svoj rad na izgradnji društva uspostavljenog na normama pravne države, tolerancije, antifašizma i verskog sekularizma, zasnovano na poštovanju ljudskih prava i borbi protiv svih oblika diskriminacije.

Kako je rekao, to je upravo ono po čemu je LSV prepoznata ne samo u Vojvodini, nego i u regionu.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga